Grave

Kees - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Vaak, als debatten in de Tweede Kamer op slot zaten was daar Kees van der Staaij. Voorman van de SGP. Met alle kennis van de Grondwet in zijn hoofd. Een soort wandelende encyclopedie. Altijd vriendelijk, vaak een goed woord over voor de ander. Zo’n type waarover men zei: “Als hij het niet weet, dan kunnen we beter stoppen met het debat. Hij stond, ver boven alle andere kamerleden verheven, op een onaantastbaar voetstuk.

Tot vorig weekend. Toen is Kees gevallen. En wie hoog staat kan diep vallen, zo bleek. Zijn partij had een verklaring ondertekend. Afkomstig uit de Verenigde Staten, waar godsdienstige groeperingen als zandkorrels op het strand te vinden zijn. In die Nederlandse vertaling worden homoseksuele relaties afgewezen. Er wordt bovendien gesuggereerd dat homoseksualiteit te genezen is. Het huwelijk is bedoeld, aldus het manifest, als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw. En dan: Wij ontkennen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoureuze relatie. Wat dacht je hiervan? We kunnen en willen niet meegaan in de gedachtegang dat er in het geloof niets mis mee kan zijn als twee mensen van hetzelfde geslacht van elkaar houden. En zo gaat het maar door. Zonde en ellende voor diegenen die de bijbelse wetten niet volgen.

Na de eerste schrik en verontwaardiging kwam er uit de orthodox-christelijke hoek nog wat terugkrabbelen. Een dominee vond dat men wel uit de kast mocht komen, maar er dan niet meteen bovenop moest gaan staan. Heel grappig. Kees zat bij Jinek aan tafel. Hij trok wat terug, maar bleef achter het manifest staan.
Onderzoeken van twee universiteiten hebben uitgewezen dat er in Nederland anderhalf miljoen van die orthodoxen rondlopen. Ook weer verdeeld in bevindelijke hervormden en gereformeerden. En nog wat klein spul. Zo’n 400 duizend fundamentalisten horen bij dezelfde kerk als van der Staaij. Kees is oud gereformeerd. Op zijn partij stemmen al jaren tussen de 300 en 400 duizend geloofsgenoten.

Na de viering van het 100-jarig bestaan van de SGP vond men het blijkbaar nodig om de, overigens bij velen bekende geloofsstandpunten en de beschrijvingen in de bijbel, deze bijbelse notities nog eens op te poetsen.
Gelukkig namen veel “gewone” hervormde predikanten afstand van dit manifest. Wie overigens denkt dat het in de katholieke kerk veel beter gesteld is met de plaats van liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht heeft het mis. Eén van de laatste uitspraken van de paus was dat homoseksualiteit een modegril was. Zijn voorganger noemde het homohuwelijk een bedreiging voor de vrede.
Ik denk dat God hierboven knarsetandend en nagelbijtend toeziet, hoe zijn boodschap van liefde wordt uitgelegd. En velen , hier op de bol, met hem.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties