Grave

Kazematten in Grave weer zichtbaar na overlast van campers

Door Annelies Graafsma

GRAVE - De omgeving van het KazemattenMuseum bij de Graafse brug ziet er beter uit dan een maand geleden. De camperoverlast, soms stonden er wel acht campers op een plek waar er twee mogen staan, is aangepakt. Vanaf de brug zijn de kazematten weer zichtbaar.

Zes kinderen van de Visioschool in Grave bezochten als eerste na de lockdownperiode het museum. Wel op afspraak, want het museum is klein en de anderhalve meter is nog steeds noodzakelijk. Jammer, vinden Graafse stadsgidsen. Veel toeristen hebben belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van de Peel-Raamstelling. Willem van den Berg en Jan van Thull, net aangetreden als coördinatoren van het museum, willen zich nog even houden aan de strenge Covid-regels.

Overlijden Evert Vos
Vorig jaar overleed Evert Vos, bestuurslid van het Graafs Museum en 'First-in-Command' voor het Kazemattenmuseum. Willem van den Berg (majoor b.d.) hoorde het slechte nieuws van oud-burgemeester Roolvink: ‘Ik zou met Evert bellen op de dag van zijn overlijden, maar weet niet wat hij mij wilde vragen. Ik kreeg geen gehoor en later dus het bericht van zijn heengaan. Het maakte diepe indruk". Roolvink vroeg Van den Berg de Market Garden-herdenking van 17 september op te pakken. "En natuurlijk wilde ik de organisatie van de herdenking overnemen. Dit jaar zullen we de herdenking op 17 september groots doen: het mag weer met publiek".

Twee militairen samen verder
Het KazemattenMuseum had plotseling ook een nieuwe coördinator nodig. De 20 vrijwilligers wilden verder en activiteiten moesten na het overlijden van Vos opnieuw opgestart worden. Schoolklassen, die normaal met bussen tegelijk de Kazematten bezoeken, kwamen vanwege Covid even niet. Er werd tijd gewonnen. Op verzoek van Harry Peppinck, voorzitter Graeft Voort, nam Van den Berg taken op zich. Hij komt uit een militaire traditie, zowel zijn vader (Nederlands-Indië) als hijzelf kozen voor een militaire carrière. Hij vroeg Jan van Thull uit Grave (luitenant-kolonel b.d.) om samen verder te gaan waar Evert Vos was gebleven. De mannen kennen elkaar van de luchtmacht. Ze noemen het een erefunctie en hebben net een werkplan afgeleverd. Van Thull: "We willen het leuk maken voor vrijwilligers en het indrukwekkende verhaal van de 82e Airborne Divisie vertellen in het KazemattenMuseum Noord en Zuid. Stichting Militair Erfgoed is eigenaar van de kazematten. Zelf ben ik First-in-Command, Willem is Second-in-Command". Militaire termen zijn hen niet vreemd.

Wat er te zien is
In Kazemat Noord wordt een beeld gegeven van de situatie op 10 mei 1940 en wat er tijdens de voorafgaande mobilisatie en in de Tweede Wereldoorlog in Grave gebeurde. De Peel-Raamstelling liep vanaf de Maas bij Grave langs het riviertje de Raam tot aan de Belgische grens bij Weert en was 80 km lang. De Peel-Raamstelling is opgenomen op de Rijksmonumentenlijst. Op het Visioterrein (zie foto) staan nog 2 kazematten die niet toegankelijk zijn.

Aanmelden voor bezoek: gkm@graafsmuseum.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties