Grave

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) naar Grave na brandbrief kerkbestuur

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Tweede-Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) komt op 16 april naar Grave. Zij wordt ontvangen in de Graafse Dom door het kerkbestuur. Aanleiding voor het bezoek is de brandbrief van het kerkbestuur aan de ministers van Veiligheid en van Cultuur. Van Toorenburg (foto) heeft als CDA-woordvoerder Justitie en Veiligheid Kamervragen gesteld aan het kabinet. "Zij neemt het signaal uit Grave bloedserieus", zegt vice-voorzitter van het kerkbestuur Alex van Megen.

Het kerkbestuur van de parochie H. Elisabeth trok aan de bel na een inbraakpoging in het parochiecentrum en een reeks diefstallen uit de dagkapel. Aangiftes, vergezeld van haarscherp foto- en filmmateriaal van de daders en hun auto (inclusief kenteken), hebben niet tot een aanhouding geleid. Alex van Megen: "De parochie vindt het belangrijk dat er aandacht komt voor het thema veiligheid in Grave en omgeving. Het is vrijwel zeker dat dieven ook in andere kerken en in winkels hun slag slaan. De gevolgen zijn niet alleen aantasting van het veiligheidsgevoel, maar ook extra kosten inzake beveiliging. Deze komen allemaal voor eigen rekening."

Het kerkbestuur beseft dat het een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft inzake het religieus erfgoed. "Daarom is de parochie zuinig op de middeleeuwse Dom en haar kerkschatten", geeft Van Megen aan. "In het toeristisch seizoen is de Graafse kerk, dankzij trouwe kerkwachten, iedere middag geopend voor gasten. In 2017 kwamen er meer dan tienduizend over de drempel van de 'Elisabeth'. Ook tijdens de vestingstedendagen staan de kerkdeuren wagenwijd open. Wij zijn echter van mening dat er sprake dient te zijn van tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat de overheid over de brug moet komen als het gaat om de instandhouding van de gebouwen en de toegankelijkheid ervan. De Rijksoverheid bezuinigt op monumentenzorg en ook de gemeente Grave draagt sinds een aantal jaren geen cent meer bij aan restauratie en groot onderhoud van de grote kerk in het hart van Grave."

De brief aan de regering is ook naar de burgemeester van Grave, de ambassadeur van Polen en de Tweede Kamer gestuurd. Madeleine van Toorenburg van het CDA pikte het signaal op. "Het kerkbestuur is blij dat er daardoor in Den Haag aandacht is voor het thema veiligheid in kleine gemeenten en plaatsen."

Op maandag 16 april komt Van Toorenburg naar het vestingstadje om poolshoogte te nemen. Ook laat ze weten wat de reactie van het kabinet is op de Graafse brief en de vragen van de CDA-fractie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties