Grave

Kaarsen bij het afscheid

Door Marsha Laijan van Annora Uitvaartverzorging BV

Ongeacht geloof en achtergrond van de overledene worden er vaak kaarsen gebrand bij een afscheid. Een mooi ritueel maar waar komt het eigenlijk vandaan?

De oorsprong ligt in de Christelijke kerk. Uit angst voor duistere machten na een overlijden, brandde men een kaarsje. Het licht zorgde ervoor dat men zich veiliger voelde. Vaak kreeg iemand in zijn laatste uren een brandende kaars in de handen als bescherming tegen alle kwaad. Gaandeweg veranderde die reden van bescherming, in de rituele betekenis die de brandende kaars nu heeft.

Licht in de duisternis
Het branden van kaarsen brengt licht in de duisternis. Het is een mooi ritueel om bij het afscheid, het leven van de overleden dierbare symbolisch in het licht te zetten. Om te laten zien waar de overledene voor stond, wie hij of zij was. Met het licht en de warmte kunnen we dat vorm geven.

Het licht blijft branden
Het vlammetje van de kaars dat oneindig kan blijven branden, staat symbool voor ons leven. Hoewel de kaars onverbiddelijk op zal branden, kan het vlammetje worden doorgegeven aan een nieuwe kaars. Net zoals het leven, dat we doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Deze kleinkinderen ontsteken dan ook vaak een kaarsje bij het afscheid, als symbool dat het leven doorgaat. Kaarslicht wordt net als liefde alleen maar meer als je het verspreidt.

In gedachten bij elkaar
In de jaren na een overlijden wordt er ook thuis nog vaak een kaarsje aangestoken bij een foto of een ander aandenken. Of we plaatsen een lichtje op het graf of de herdenkingsplaats van een dierbare. Misschien heb jij ook wel eens een kaarsje aangestoken in een kerk of kapel in Nederland of in het buitenland ter nagedachtenis aan een overleden dierbare, zoals velen van ons dat regelmatig doen? Mooi om zo weer even in gedachten samen te kunnen zijn.

Lichtpuntjes
Ook de komende maanden zullen we met zijn allen waarschijnlijk veel kaarsen opsteken. Als lichtpuntjes in de duisternis die ons deze maanden omringt. Als aandenken aan hen die we missen.

Annora Uitvaartverzorging
Oliestraat 4 | 5361 GN | Grave
www.annorauitvaartverzorging.nl 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties