Grave

Ad Poos uit Escharen Gemeentekoning

Jo Derks uit Gassel Supergemeentekoning van Grave (+ VIDEO)

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Zaterdag 11 mei was er een strijd tussen de drie gilden van de gemeente Grave om de titel van Supergemeentekoning. Jo Derks uit Gassel ging met deze felbegeerde titel aan de haal. 0486TV was ook aanwezig en maakte bijgaande videoreportage.

Jo Derks (links) en Ad Poos.


Ontstaan in de huidige vorm in 1994 waren er al 25 gemeentekoningen. Een leuk idee om al deze oud-koningen uit te nodigen voor een onderlinge wedstrijd om de titel van Super-gemeentekoning. Nadat de gilden in optocht op het gildeterrein aan de Molenakker in Gassel waren aangekomen, werd er na de openingswoorden snel begonnen met de strijd om de titel Superkoning. Om de beurt werd er door de oud-koningen op de koningsvogel geschoten. Spannend altijd, welke schutter de vogel verschalkt en de Superkoning wordt. Uiteindelijk was het Jo Derks uit Gassel (gemeentekoning in 2013) die dit na 139 schoten lukte en de Supergemeentekoning werd.

Ook de strijd om de titel gemeentekoning 2019 was een spannende strijd. Elk gilde streed op een eigen vogel en het gilde dat de minste schoten nodig heeft, levert de gemeentekoning. De laatste schutter van dat gilde is de nieuwe gemeentekoning. Het gilde van Escharen was het eerste klaar met 166 schoten. De Cloveniers uit Grave hadden al meer schoten gelost en vielen automatisch af. Gassel was nog aan het schieten, maar ook zij kregen de vogel niet binnen de 166 schoten naar beneden, zodat de titel van gemeentekoning naar het gilde van Escharen ging. De laatste schutter hiervan, Ad Poos, werd zodoende de nieuwe gemeentekoning.

Ook voor het publiek was er de mogelijkheid om op een houten vogel te schieten. Henriette Botden haalde met het 152e schot de vogel naar beneden en werd daardoor de winnaar bij het publiek. Na het schieten werd de nieuwe gemeentekoning het gemeentekoningschild omhangen door burgemeester Lex Roolvink. Voor de Super-gemeentekoning was er een herinneringsschild. Een toost op de nieuwe koning en een vendelgroet maakten de ceremonie compleet. Een geslaagde bijeenkomst van de 3 Graafsche gilden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties