Grave

Jeroen Mol, Uitvaartbegeleiding regio Grave: 'Samen aan alles gedacht'

Door Freddy Klooté

GRAVE - In 2016 maakte Gravenaar Jeroen Mol een merkwaardige carrièreswitch. Hij was vooral bekend als chef van de keuken en de expeditie van Vlaailand. Een vlaaispeciaalzaak die per week zo'n tienduizend vlaaien per week maakte. Hij werkte er met plezier. En ook hard en veel.

John Visser (links) en Jeroen Mol.

Na een tijd van pijn op de borst en ritjes in een ambulance naar het ziekenhuis, begreep Jeroen dat het voor zijn gezondheid niet zo vreemd was om eens van baan te veranderen. "Een collega van me, die een vlaaienwinkel had, was ermee gestopt en had een mooi bedrijf als uitvaartbegeleider opgezet. Ik stopte bij Vlaailand en ging bij die oud-collega, John Visser, een paar maanden meelopen", vertelt een alweer enthousiaste Jeroen Mol. "Ja, als ik werk heb dat ik graag doe, dan ga ik er helemaal voor".

Uitvaarten
Jeroen: "Na de kijkperiode bij John Visser liep ik stage bij Schrijen Uitvaartverzorging in Boxmeer. Het voelde heel bijzonder. Het was een heel speciale wereld waarin ik terechtkwam. Ik heb me afgevraagd of ik kon omgaan met al dat verdriet. Omgaan met de dood. Na meegeholpen te hebben met de begrafenis van een bekende wist ik dat ik het kon", vertelt Jeroen.
Na nog enkele werkplaatsen in de Uitvaartbranche , een stapje terug in de bakkerijwereld, is Jeroen sinds 17 maart 2020 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als Jeroen Mol, Uitvaartbegeleiding, zelfstandige onderneming in Grave. "Ik doe dit samen met mijn vriend en collega John Visser. Apart en toch samen. John werkt in het gebied rond Ede, de Betuwe en Wijk bij Duurstede. Ik doe inmiddels de gemeente Grave en omstreken. We helpen elkaar waar nodig. Onze slogan "Samen aan alles gedacht", slaat vooral op het feit dat we alles, maar dan ook alles samen met de nabestaanden bespreken".

Praktijk
"Een telefoontje. Een bedroefde stem, die meldt dat er een geliefde is overleden. Na mijn medeleven betuigd te hebben en een gesprek over het overlijden en worden de eerste afspraken gemaakt. Als we naar de mensen toegaan, doen we dat niet in het pak, maar zijn we casual gekleed en nemen we een ontspannen sfeer met ons mee. We nemen vooral de tijd voor het verhaal en de wensen van de nabestaanden, zodat we samen een afscheid kunnen creëren dat bij de overledene past. We verkopen niet, maar adviseren. Het is de keuze van de nabestaanden. Ik kijk of ik kan adviseren en regel dat ook. Een veel gestelde vraag is bijvoorbeeld dat de overledene verzekerd was bij een verzekeringsmaatschappij zoals Dela, Yarden of Monuta. En dan vragen ze of die de uitvaart moet verzorgen. Dan kan ik antwoorden dat iedereen zijn eigen uitvaartverzorger kan kiezen".

Iedereen die dit leest heeft wel eens een overlijden in de familie meegemaakt. Weet wat er, naast het verdriet, allemaal komt kijken. Met een hoofd vol tranen is het moeilijk organiseren. "Daar zijn wij dan voor. We hebben het met u over begraven of cremeren. Over verzorgen en opbaren. Of er misschien al wensen door de overledene zijn opgesteld. Want ook dat gebeurt vaak. Iemand plant tevoren zijn uitvaart, legt dat bij ons vast en weet dat zijn nabestaanden dan minder moeten organiseren en in rust afscheid van hun geliefde kunnen nemen. Nu, in de coronatijd verlopen dingen vaak anders dan normaal, maar ik hoop dat we snel weer op een intensievere wijze afscheid kunnen nemen". Jeroen praat met kennis van zaken. Met emotie ook. Met vooral veel rekening houden met de wensen. "We nemen de mensen veel papierwerk uit handen", vertelt Jeroen. "Maar het belangrijkste vind ik het luisteren naar de mensen. Je krijgt dan een beeld van wat de familie wil. En dan kun je zorgen dat je samen een uitvaart maakt, die een goed gevoel voor later achterlaat. Of het nu om rouwkaarten of de kist gaat, ik kan advies geven. En advies is iets anders dan je mening opdringen. Als alle administratie en wensen zijn afgesproken komt het laatste afscheid in kerk of crematorium ter sprake. Nu, in coronatijd is er niet veel te wensen. In normale tijden is heel veel mogelijk. Ik geef alle mogelijkheden voor het afscheid aan. Kerk, crematorium, maar ook bij voorbeeld een zaal in Catharinahof of elders. Ook in open lucht, in een boomgaard is mogelijk, als men daarvoor kiest. Wij zorgen dat alles naar wens verloopt".

Jeroen gelooft in zijn beroep: "Het is het mooiste beroep ter wereld om iets te kunnen betekenen voor overledenen en hun nabestaanden. Dit is de laatste keer dat je er voor iemand kunt zijn en ik mag dat begeleiden".

Jeroen Mol: 06-23269290 (dag en nacht bereikbaar)
www.samenaanallesgedacht.com
info@samenaanallesgedacht.com 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties