Grave

'Je ziet de kinderen opvrolijken, daar word je zelf ook vrolijk van'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Colline van Dongen (47) is vrijwilliger in het AZC bij Time4You, een door VluchtelingenWerk georganiseerde wekelijkse bijeenkomst voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar die op asielzoekerscentra wonen. "Tijdens dit project bouw je een vertrouwensband op met de kinderen", legt ze uit. "Dat ze zich veilig en vrij genoeg voelen om vragen te stellen."

Het doel van Time4You is de empowerment van vluchtelingkinderen waarbij ze wekelijkse thema-activiteiten voor kinderen en jongeren organiseren in de centrale opvang. Ook signaleert VluchtelingenWerk de belangen van kinderen in de asielprocedure, biedt hen juridische ondersteuning en vraagt aandacht voor de positie van deze kinderen.

Vertrouwensband
Colline: “Door de wekelijkse bijeenkomsten bouw je een vertrouwensband op met de kinderen zodat ze zich veilig en vrij genoeg voelen om vragen te kunnen stellen. Dit is ingericht binnen een thema, en dat kan bijvoorbeeld zijn dat je met een tekening vraagt hoe het huis eruit zag in het land van herkomst en hoe je nu woont. Dat zijn allemaal tools om met elkaar in gesprek te komen. We zijn ook veel spellen aan het doen, zoals sjoelen, voetballen en pingpongen. Of soms doen we iets geks zoals koken, paaseieren versieren, quizzen en speurtochten. Het is belangrijk dat deze kinderen op adem komen en de handvatten krijgen om sterker in hun schoenen te staan.”
Het is bijzonder om met vluchtelingen te werken, want je hebt te maken met mensen die echt op zoek zijn naar nieuwe kansen. “Je leert dat deze kinderen het gewoon extra moeilijk hebben omdat hun ouders in een heel spannende situatie zitten”, weet Colline. “Ik kan het me ook voorstellen dat je je heel onveilig voelt als je van hot naar her wordt gestuurd. Dan vind ik het heel mooi, al is het maar een uurtje in de week, dat ik ze extra aandacht kan geven. En dan zie je dat dat heel erg gewaardeerd wordt.”

'Mooie aanvulling'
Colline vindt het contact met kinderen heel leuk. “Ze zijn heel puur, heel rechttoe rechtaan en daar hou ik wel van”, zegt ze. “We hebben kinderen die goed Nederlands spreken, waar je verhalend mee om kunt gaan. Ook hebben we heel veel kinderen die helemaal geen Nederlands spreken. Dus je wordt helemaal teruggeworpen op gebarentaal waarbij je dingen met handen en voeten moet uitleggen. Als je maar gewoon een leuk spelletje verzint en je creativiteit de vrije loop laat gaan dan heb je eigenlijk altijd contact met kinderen. Het is een mooie aanvulling in je leven. Het gaat uiteindelijk om mensen. Je ziet de kinderen hier opvrolijken en daar word je zelf ook heel erg vrolijk van.”

Ook vrijwilliger worden bij Time4You in jouw buurt? Onder meer in Grave is behoefte aan extra hulp. Bekijk de vacatures op www.vluchtelingenwerk.nl/zuidnederland/word-vrijwilliger. Via die link kun je jezelf tevens aanmelden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties