Grave

Zeven cursisten al dertig jaar bij Inge Duyts

'Je voelt je hier helemaal thuis'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Catharinahof, dinsdagochtend 27 november. Half elf. Het centrum van Grave. Tjokvol. De honderden leden van Senioren KBO komen hun Sinterklaassurprise ophalen. Een bewoonster moppert: “Eerst file bij de lift en nu sta ik weer in de file”. Op mijn vraag of ze het nog druk heeft antwoordt de oudere dame: “Nou eh.. ik heb nog wel het een en ander te doen”. Ook het restaurant zit bomvol. De gezelligheid komt je tegemoet. De bewoners zitten aan de koffie. Ook de ruimte bij het biljart is opvallend bezet. In een fraaie emmer is een aantal feestelijke boeketten bloemen samengebracht. Aan de tafels zijn twintig dames in gezellige onderonsjes verwikkeld. (foto: Jan Bruijns)

Als “de moeder van de Graafse dans” Inge Duyts binnenstapt, wordt het even stil. Inge voert het woord en vertelt over de zeven cursisten die al 30 jaar bij haar lessen in bewegen hebben gevolgd. Ze is er trots op dat die dames haar zo trouw zijn gebleven en merkt ook op dat van de andere cursisten de meesten ook al de nodige jaartjes bij haar te gast zijn geweest. Dat vraagt om iets lekkers voor bij de koffie. Een reusachtige taart komt op tafel en wordt vakkundig aangesneden. Dames die snoepen praten niet, dus uw verslaggever ziet zijn kans schoon om enkele jubilarissen te bevragen.

30 jaar bij Inge
Voor Gerri is het eigenlijk ongelooflijk dat de tijd zo snel voorbij is gegaan: “Ik ben begonnen in het voormalig Oranje Hotel. Jeanne Loppies gaf toen de lessen. Toen zij in 1989 verhuisde kwam ik bij Inge Duyts. In Katrien. Eerst ’s avonds. Inge gaf les in aerobics. Dat was toen populair. En leuk ook. Toen ik last van mijn knie kreeg ben ik overgestapt op steps. Toen de lessen ook overdag werden gegeven heb ik eerst Keep Fit gedaan. En nu dus, dertig jaar later doe ik Body en Mind”. Ook de tafelgenoten zijn erg enthousiast. Een mevrouw: “Het zijn fijne lessen bij Inge. Je voelt je hier helemaal thuis, daar zorgt Inge wel voor. Je krijgt ruimte om het op je eigen manier te doen en dat is fijn. Ik kom hier elke woensdag met plezier naar toe”. De overbuurvrouw: “Het gaat er eigenlijk best stevig aan toe. Het eerste half uur is het heel intensief. Daarna is de mind aan de beurt. Ik ben nog steeds fit en soepel”.

Voor Gerri was het gedeelte van de mind best wel “een dingetje” om dat te leren: “Liggen, er is zachte muziek en Inge vertelt zachtjes en rustig haar verhaal. Je komt helemaal tot rust. Je voelt je helemaal ontspannen”.
Ook Elly is al dertig jaar bij Inge: “Na het ballet en de sport bij Jeanne Loppies kwam ik ook bij Inge. Ook bij haar deed ik eerst ballet en sport. Nu is het Body en Mind. Eerst hard werken en dan Chinese oefeningen. Tai-Chi. Rekken en strekken en coördinatie-oefeningen. Ook aan de balans wordt gewerkt, dat is belangrijk voor de valpreventie. Ik heb altijd gesport en weet dat bewegen goed voor je is. Daarom kom ik nog steeds met veel plezier bij Inge”.
Tevreden en blije cursisten, die een klik hebben met Inge en haar werkwijze. En ook met elkaar. Er ontstaan vriendschappen en het socializen na afloop vindt gretig aftrek.

Inge Duyts
“Ik ben 36 jaar geleden met balletlessen in Grave begonnen. In Katrien, met kinderen. Ik ben steeds met mijn tijd meegegroeid en ben me blijven bekwamen. Daarom ben ik de laatste jaren een aantal keer in China geweest. Om me bij te laten schaven voor mijn lessen en mijn cursisten. Een paar maanden geleden ben ik er voor het laatst geweest en heb daar mijn certificaten behaald voor Nature Tai-Chi en Spine Quigong. Die hebben te maken met de algemene gezondheid en met de wervelkolom in het bijzonder. In Nederland ben ik daardoor hoofddocent en doe ik een opleiding voor Nederlandse docenten. Docenten in Traditionele Chinese Medicijnkunde kunnen zich voortaan bij mij laten bijscholen. En verder doe ik mijn voordeel met wat ik in China geleerd heb tijdens mijn lessen in Catharinahof, in ’t Dorpshuus in Escharen en in Linden”.

Wie meer informatie over de lessen van Inge Duyts (Studio Neem Tijd) wil kan haar bellen: 06-29594748 of 0486-475563. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties