Grave

Graafse deelname aan Sugar Art For Autism 2018

'Je kunt je passie ook voor de ander inzetten'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Moeder Bea van Gent en dochter Daniéla Snoeij zitten nog wat napuffend aan tafel. Nagenietend ook van de prachtige Vestingstedendagen in Grave. Daar waren ze met hun ambachtelijke worstenbroodjes te bewonderen. Bea: “Twee dagen lang hebben we midden in de gezelligheid gestaan. Met worstenbroodjes die we zelf gemaakt hebben, van eerlijke, streekgebonden ingrediënten. Maar ook genoten van de contacten met onze gasten. De opbrengst was deze keer voor onze eigen droom: Een eigen zaak, gespecialiseerd in suikerwerk in alle maten en vormen”. Dochter Daniéla vult aan: “We willen al ons suikerwerk maken met streekproducten. Met bijvoorbeeld eitjes van onze vaste eierboer Arts. Niks van surrogaatspullen erin. We leveren nu al taarten, met elk mogelijk thema”. Hun portfolio verschijnt ter tafel. Mijn mondhoeken beginnen vochtig te worden als ik al dat lekkers aanschouw. Cupcakes passeren. Verjaardagstaarten. Ontwerpen voor een geslaagdentaart. Een originele moederdagtaart.

Daniéla Snoeij (links) en Bea van Gent.

Het is allemaal kunst. Zoete, smaakvolle kunst. “Het is onze passie”, lacht Bea. “Het is zo’n drive. En we doen alles samen. Zijn we klaar met één ontwerp, dan volgt de logische vraag: Wat gaan we nu doen?” Vanaf eind vorig jaar zijn ze pas bezig, maar met een onstuitbare drang naar verbetering, naar nog perfecter. Smaken worden gewogen en samen besproken. Daniéla: “We zien dat het steeds beter gaat. We zijn beiden voorzien van een onmetelijke fantasie. En we kunnen lezen en schrijven met elkaar. Eén blik naar elkaar zegt genoeg. We hebben een enorme band en dat is een goede basis. En natuurlijk veel hart erin”. Het boek toont bladzijde na bladzijde lekkers: eclairs, soezen, cupcakes speciaal. Begeleid door uitleg van moeder en dochter. Over lagen met smaak die elkaar opvolgen. Over de fraaie versieringen op de taarten. Speels, maar enorm gedetailleerd werk. “Dat is mijn werk”, zegt Bea, “ik kan uren zitten priegelen om het juiste poppetje of gezichtje te maken”. Daniéla is van het proeven, uitproberen met trial and error. “Het zit blijkbaar in de familie”, zegt ze met duidelijke trots. “Kijk, dit is het eerste taartje van mijn dochter Sienna van zeven. Zie je dat knutselwerk van oma en de taart van mama?”

For Autism
Bea: “Al tien jaar zijn kunstenaars bezig met een wereldwijde samenwerking in de strijd om acceptatie en bewustzijn van autisme op de kaart te zetten. Begrip te kweken. We hebben zelf ervaring ermee. We weten waar ons hart ligt omdat we zelf ook ervaring hebben met kinderen en anders zijn. Anders zijn is oké. Je kunt je passie ook voor de ander inzetten. En dat doen we in deze internationale samenwerking. Artiesten, kunstenaars, Chris, het zoontje van vrienden. Autistisch. Allen hebben een kunstwerk gemaakt. We hebben Chris gevraagd om te tekenen hoe de binnenkant van zijn hoofd eruit ziet. Wat gaat er in om? Die tekening hebben wij vertaald in een taart. Dat is wereldwijd gebeurd. Ruim honderd bakkers, van amateurs tot professionele bakkers hebben dat weer gedaan. Via een besloten Facebookpagina hebben we een sneak preview gezien. Is een gedeelte getoond. Bij de onthulling zijn alle taarten wereldwijd vertoond”. Ook die van onze Graafse “Sweet Baking Babes” zoals de artiestennaam van moeder en dochter luidt. Vol trots tonen ze de replica die ze natuurlijk bewaard hebben (zie foto). Chris had verteld over alle emoties die door zijn hoofd vliegen. Liefde, boosheid, schoonheid, oorlog, haat, lelijkheid, plezier, vrede. De commentaren kwamen vanuit de hele wereld. Op hun facebookpagina en op het internet vind je hierover meer informatie. Over autisme horen we dagelijks. Verhalen over mensen van ver weg, maar ook uit ons stadje, uit de buurt. Over de worstelingen soms. Over de ouders. De kinderen. De situatie op scholen. Overal merk je best de wil tot acceptatie, maar het hoe, is vaak zo moeilijk. Er is een Nederlandse Vereniging voor Autisme. Wel een beperking met vele gezichten. “Maar laat er geen negativisme over bestaan”, zegt Daniéla, “anders zijn is oké”. Het is hun mooie mantra.

Toekomst Sweet Baking Babes
Bea en Daniéla zijn tevreden dat ze een heel klein steentje hebben mogen bijdragen aan de verdere acceptatie van autisme. “Volgend jaar doen we weer mee”, zegt Bea vastberaden. Voor dit jaar staat meedoen aan de bakwedstrijd op de Taart & Trendsbeurs in Utrecht op het programma. In september pas, maar Daniéla en Bea zijn er in gedachten al volop mee bezig. “Het onderwerp is “Royal”, vertelt Daniéla. “Best moeilijk. Je denkt meteen aan oranje. Het is een proces. We weten nu nog niet waar we uit gaan komen. Maar we moeten toch al aan de slag om het plaatje in ons hoofd in de praktijk te brengen”. Best bijzonder om een moeder en dochter als een twee-eenheid te zien functioneren. We gaan er beslist meer van horen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties