Grave

Sandra Theunissen, een vrouw met een groot hart

'Je geeft wat je kunt missen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - 'Beste buurtgenoten van de Burgemeester Raijmakerslaan. Sinds een paar weken staat er bij BRL nummer 29 een buurtkastje in de voortuin. Mede mogelijk gemaakt door de overburen Peter en Tanja. Het doel hiervan is om mensen in stille armoede te helpen en ook om voedselverspilling te voorkomen, dus iedereen kan er gebruik van maken. Er staan houdbare producten in zoals soep, knakworstjes, koekjes, pasta, afwasmiddel, thee, kruiden etc. Het is niet toegestaan om er alcohol en tabak in te plaatsen. Neem mee wat je kunt gebruiken en geef wat je kunt missen. Ook staan er boeken in die geleend en/of geruild mogen worden. Met dit initiatief wil ik mijn buurtgenoten helpen in deze moeilijke tijd. Weet je niet zeker of iets in het buurtkastje geplaatst kan worden, neem dan even contact op met Sandra Theunissen'. Met dit bericht in de groepsapp van de Burgemeester Raijmakerslaan in Grave, maakte Sandra haar “voedsel- en boekenkastje” in haar voortuin bekend. Er werd enthousiast op gereageerd.

“Ik ben geboren in de Sirtemalaan in Grave. Nu woon ik een klein eindje verderop. Na stops in Leeuwarden, 6 jaar, en in Mill, ben ik weer terug op mijn oude roots geland, waar ik inmiddels alweer zestien jaar woon. In al die jaren heb ik best wat verre reizen gemaakt. Veel armoede gezien. In Zuid-Afrika heb ik in één van de vele Townships vrijwilligerswerk gedaan. Ik woonde toen in een vrijwilligershuis en door het doorgeefluik, dat helemaal beschermd was, werd brood, door “De Spar” gedoneerd, aan de mensen met armoede aangereikt. Mensen met armoede, dat waren ze zo ongeveer allemaal in dat gebied. Dus er ging heel wat brood door dat luik. Mensen die nog armer waren kregen voedselpakketten. Daarin zat een blik bonen, vis in tomatensaus, 5 theezakjes, 1 groene zeep en 1 bodysoap, zakje maismeel en een zakje suiker. Wel wat weinig voor een gezin dat daar één week van moest leven. Ook heb ik tijdens een verblijf van een half jaar de armoede in Peru gezien. Ook daar heb ik, waar mogelijk, geholpen. Terug in Nederland hoorde ik dat ook hier sprake is van stille armoe. Hoewel er al heel wat aan gedaan wordt wil ik ook hier mijn steentje bijdragen aan een oplossing hiervoor. Door de op verschillende plaatsen neergezette kastjes met boeken om te ruilen en/of mee te nemen, kwam ik op het idee om er ook een kastje voor voedsel dat net over de datum was, bij mij voor in de tuin, aan de straat, neer te zetten”.
Sandra Theunissen is 42 jaar, werkt als ambtenaar voor de ambtenarenorganisatie CGM.

Kastjes met inhoud
"Mijn zusje had het idee om het bij het Ambachtscentrum in Velp te laten maken. Die zaten door corona al erg moeilijk. Toen ik op Facebook een gratis aangeboden tuinkast zag, was het meteen "yes” in mijn hoofd. De overbuurman, timmerman, maakte het kastje op maat. De buurman maakte de planken erin. Door de vele hulp kon het kastje met dubbele inhoud op 20 december 2020 opengaan. Op Burgemeester Raijmakerslaan 29. De hele buurt plaatste er producten in. Blikken groente, appelsap, pannenkoekenmix, chocomel, thee, blikken soep, afwasmiddel, babyvoeding. Zelfs mondkapjes en afvalzakken werden in de kast gelegd. Tot nu toe is er beperkt gebruik van gemaakt. Daarom hoop ik dat door dit artikel in de Arena, meer mensen in Grave de weg hier naar toe zullen weten te vinden”.

Het gaat Sandra niet alleen om de stille armoede: “Hiermee wil ik ook een bijdrage leveren aan het tegengaan van de voedselverspilling. Toen ik uit Peru terugkwam hoorde ik hier kinderen klagen over snoep dat ze niet kregen en meer van dit soort dingen en dacht ik aan hun leeftijdsgenoten in Peru. Die zijn al zielsgelukkig met een lege plastic fles, waarmee ze kunnen voetballen”. Er is nog steeds een drempel bij mensen die lijden onder armoede, om gebruik te maken van dit soort voorzieningen: “Ik hoop uit heel mijn hart dat mensen zich niet zullen schamen om hier langs te komen en dingen mee te nemen. Want weggooien is zonde. Van de boekenruilmogelijkheid wordt al wel gebruik gemaakt. Nee, ik ben ook niet bang voor vandalisme. Ik zet deze kast in goed vertrouwen neer”.

Ik maak een diepe buiging voor mensen zoals Sandra.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties