Grave

Graafse verhalen uit de vorige eeuw

Jan Verhaaren vertelt verder

Door Freddy Klooté

GRAVE - Jo Wilbers had in sierlijke stijl de fakkel bij café ’t Luifeltje gebracht om de kruipersvlam te ontsteken. Iedereen was er klaar voor, die 16e maart 1969. Het publiek, de 89 deelnemers, de jury en de verslaggevers Frans Peters en Jan Verhaaren. Zijne Dorstlustige Hoogheid Prins Leo de Vreede van Pothuusburg, met groot gevolg, en de Raad van Elf, kwam vergezeld door de vrolijke noten van de Hofkapel op het circuit en opende het festijn met zijn Prinselijke woorden. Onder de deelnemers vele bekende Graafse gezichten: Nelly Heuvelmans, Joke Arts-Genevace, Ria de Vreede, André Leurs, Harrie Siebers, Piet Pennings, Sjef Heinemans, Nol Verhaaren en de oudste deelnemer, de 67-jarige Theo van de Anker. Jan Verhaaren vertelt verder.

Kruipwedstrijd tussen Jan Verhaaren (rechts) en Toon van Kempen.

“Langs het hele parcours hingen geluidsboxen, waardoor het mogelijk was om, tegen een kleine vergoeding, reclameboodschappen te laten inspreken en om de beschikbaar gestelde premies aan te kondigen. Feest was het. Als starter fungeerde de oud-koster van de St. Elisabeth, Jo Verhaaren sr. Hij heeft in de kerk zo vaak het startsein ingeluid dat we hem het predicaat “ervaren” mochten geven. Hij had er zelfs een echt startpistool voor gekocht”, vertelt Jan. “Een enorm aantal prijzen was bijeen gebracht door de Graafse middenstand. Deze prijzen waren al sinds de vrijdag vóór de wedstrijden in de etalage van het voormalige schoenenmagazijn Toon den Doop tentoongesteld. Iedere kruiper viel dan ook in de prijzen”.

De wedstrijden
“Er werd gekropen. En hoe. Daar moet niet te licht over worden gedacht. Het is een klus. Dat getuigden de gezichten van de kruipers wel aan de finish. De superkruiper 1969 dat was ik”, zegt Jan met een te bescheiden gezicht. “Kun jij het niet verder vertellen? Anders lijkt het erop dat ik hier op zit te scheppen”, piept Jan benauwd. “Schep maar lekker op”, antwoord ik, “ik kan er niks over vertellen, want ik was er niet bij”. “Nou, dan eerst maar de namen van de winnaars en de andere podiumplaatsen. Bij de dames was mevr. Louwers-Toonen met 36.9 seconden over 60 meter de snelste. Zij sleepte daarmee de enorme beker en de titel “Miss Onderkruip 1969” in de wacht. En natuurlijk de eeuwige roem. In de leeftijdscategorie boven de 30 jaar pakte mevr. van Dijk-Kersten de beker, gevolgd door de dames Riet Genevace-Cuppen en Joke Adams. Bij de heren werd 100 gekropen. De snelste tijd was die van mij. Ik kroop er 42.3 seconden over en mocht de beker als kampioen van 1969 in ontvangst nemen”. De dameskampioene was ook Onderkruiper 1969. Wat was jij dan? Bovenkruiper? Voorkruiper? “Ja, dat is een goeie”, lacht Jan, “daar hadden we, geloof ik, geen speciale titel voor. Na mij kwamen in deze categorie van 25-35 jaar nog Jo Verhaaren en Bert Junier. Mijn broer Peter Verhaaren won in de categorie onder de 25 jaar de titel, maar zijn tijd was 48.0 seconden. Hij werd gevolgd door Jos van de Port en de heer Smitshuizen. Waarom waren er bij de fam. Verhaaren zoveel goede kruipers? Nou wij, alle broers moesten vroeger altijd van huis uit bij de familie van Boekel van de Gasthuishoeve, piepers gaan rapen. En dat was dan haast de hele vakantie en het aardappelland liep van het kerkhof tot aan de Vegetas. Om steenpuisten van te krijgen. In de groep 35-45 won Piet Lamers vóór Harrie Litjes. De anderen waren uitgevallen. Boven de 45 werd 60 meter gekropen. Fakkeldrager en kruiper van het eerste uur, Jo Wilbers werd glorieus winnaar, met 9 seconden voorsprong op Ton Akkermans en maar liefst 14.7 seconden vóór Wim Sommerdijk. Het geheel was zo’n succes dat we een volgende editie wel zagen zitten”.

8 maart 1986
Het zou wat overdreven zijn om te zeggen dat de tweede editie van de Graafse kruipwedstrijden snel volgde. Jan: “Het duurde best wel lang. Maar dan hedde ok wà Carnavalsvereniging Pothuusburg organiseerde dit tweede kruipfestival. Op halfvasten. Het weer was zeer gunstig. Veel mensen waren op dit evenement afgekomen. Helaas was het aantal deelnemers wat tegenvallend. Maar dat mocht de kruippret niet drukken. Het inschrijven was vanaf 12 uur in café De Gouden Leeuw. Inschrijfgeld was f 3,50. De leeftijd was gesteld op minimaal 16 jaar. Precies om 14 uur arriveerde Prins Tita VIII met klein gevolg in vol ornaat. Boerenkapel de Mertbloazers zorgde ervoor dat de sfeer er op tijd inzat. Na een Prinselijk openingswoord van Tita VIII (Hij durft het bijna niet te zeggen, maar na lang aandringen komt het er zachtjes uit bij Jan: “Dat was ik”) konden de wedstrijden beginnen. Het oude record stond op mijn naam. De vraag was wie dat zou verbeteren. “Omdat ik werd uitgedaagd door al die jongeren gasten”, verontschuldigt Jan zich al op voorhand, “kroop ik mee om te winnen en ik won. Maar ik was kapot, haast totaal los. Ik heb uren nodig gehad om te herstellen. Op mijn 45e werd ik Superkruiper 1986. Na 17 jaar kreeg ik opnieuw de wisselbeker uitgereikt. De andere winnaars waren Paul Derksen (16-25), Marco van Zwam (25-40) en Harrie Siebers (40+). Bij de dames was Margriet Siebers de aller snelste in een tijd van 49.52 seconden over de 60 meter”.

Grave zou Grave niet zijn als er ook van de prijsuitreiking ’s avonds niet een geweldig feest werd gehouden. “Back to the Sixties”, in een bomvol Palazzo Theater. Sinds die tijd zijn er in Grave geen officiële kruipers meer waargenomen.

 

Jan Verhaaren lost het startschot. Links Marco van Zwam en rechts Peter Verhaaren.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties