Grave

'We zijn echte familiemensen'

Jan en Nelly van Thiel vieren Gouden Huwelijk

Door Freddy Klooté

VELP - Te midden van het idyllisch landschap van de Heikant nabij Velp, staat het huis van Jan en Nelly van Thiel. Pal naast de boerderij waar het nu gouden bruidspaar zo lang heeft gewoond en gewerkt. Waar ook hun vijf kinderen zijn geboren. Op deze ochtend, waarop het Kerkelijk huwelijk wordt gevierd, zijn kinderen en hun partners al gezellig om de ronde tafel verzameld. De koffie gaat rond, net als de gesprekken. Er wordt gelachen en de humor is zelden afwezig. Burgemeester Lex Roolvink die het gouden paar komt feliciteren voelt zich als een vis in het water. Zijn cadeautjes vallen goed in de smaak en de gesprekken krijgen er een extra dimensie bij.

Aangezien Jan van Thiel zestien jaar raadslid in de gemeente Grave is geweest, gaan de gesprekken al snel over de toestand in de gemeente. Geanimeerde gesprekken, met serieuze vragen, afgewisseld met een gulle lach. Kortom: de familie van Thiel is bij elkaar en heeft het naar de zin.

Nelly Hopman
“Ik ben geboren in Neerbosch. We waren thuis op de boerderij met vijf meisjes en twee jongens. Na de huishoudschool kon ik thuis en op verschillende andere plekken meteen in de huishouding aan de slag. Na een brand waarbij onze boerderij werd verwoest zijn we in 1961 naar Velp verhuisd. In de week hard werken, in het weekend was er tijd om te handballen en uit te gaan. Naar de Nachtegaal, waar elke zondag livemuziek was en er gedanst kon worden. En op de fiets naar de kermissen in de buurt. Daar kwam ik Jan tegen”.

Jan van Thiel
Jan is geboren in Velp: “En ik ben er ook nooit meer weg gegaan. Het is hier zo mooi. We zien de reeën en de hazen door het veld lopen. We waren thuis met vijf meisjes en drie jongens. Op het eind van de lagere school adviseerde het hoofd van de school om verder te studeren. Ik wilde graag dokter worden, dus dat advies kwam me goed uit. Maar mijn moeder vroeg zich hardop af wat ons pap dan moest. Ik was de oudste zoon en vader kon mijn hulp goed gebruiken. Dus naar de middelbare landbouwschool en thuis aan de slag op de boerderij. Mijn vader zei: “Jan gij moet de boel regelen. Er zal wel eens wat fout gaan, maar daar zal je het meest van leren”. Ik ging graag paardrijden en in het weekend naar de Nachtegaal en naar de kermissen”.

Jan en Nelly van Thiel
De jaren ’60. Kermissen waren in trek. Nelly: “Op de kermis in Neerbosch kwam ik op een avond zonder vervoer te staan. En daar kwam Jan. Op zijn Berini. Of ik misschien mee naar Velp wilde rijden. Nou, ik wel. En dat was het begin van onze relatie. Vanaf dat moment was het samen uit, maar nog niet samen thuis”. Nelly en Jan schieten in de lach. Jan: “Het duurde best nog even voordat ik met Nelly mee naar huis mocht. Vanaf dat moment mochten we elkaar ook op woensdagavond zien. Dat ging toen zo”.
Nelly: “Op 16 januari zijn we in de noodbarakken van het stadhuis in Grave voor de wet getrouwd. De dag daarna gebeurde dat in de St. Vincentiuskerk voor de kerk. We konden op de boerderij gaan wonen. De ouders van Jan hebben dit huis naast de boerderij gebouwd. We hebben vijf kinderen gekregen: drie jongens en twee meisjes. Ondertussen hebben we ook al veertien kleinkinderen. Ik zorgde toen voor het gezin en Jan werkte op de boerderij”.

Familiemensen met beide benen in de maatschappij
Ondanks het feit dat het hard werken was op de boerderij, werd er ook tijd gevonden voor deelname aan het maatschappelijk gebeuren. En hoe. Jan, met bescheidenheid: “Op mijn achttiende werd ik voorzitter van de RK. Jonge Boerenstand. Ik ben 16 jaar gemeenteraadslid in Grave geweest voor het CDA. Was ook voorzitter van het CDA. Ik zat in de ledenraad van Campina en was voorzitter van het rayon Land van Cuijk. Ik zat ook in het Waterschap en in ouderraden van de scholen van onze kinderen. Was 15 jaar voorzitter van het Hippisch Festijn in Velp. Zat in het bestuur van de Landelijke Bedrijfshulpverlening. Ook ben ik heel lang voorzitter van de SGOG (Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk Grave) geweest. Nu zit ik nog in de Dorpsraad, als voorzitter in het parochiekoor en ben ik secretaris van de KBO. Als opvolger van Nelly”. Jan lacht: “Ja, ook Nelly heeft niet stil gezeten. Nelly: “Valt wel mee hoor. Eerst de kinderen groot brengen. Daarna ben ik zes jaar bestuurslid en secretaris van de KBO geweest. Nu zit ik nog als bestuurslid in de buurtvereniging van de Heikant. Ik help mee met het koken voor “Samen eten” in Velp, bij de Gastboerderij van de familie Hendrikx. Ik heb ook het Nordic wandelen opgericht. Dat doen we elke donderdag met mensen uit Grave en Velp. Daarvoor heb ik ook de cursussen geregeld”.

Jan van Thiel kreeg in 1998 een Koninklijke Onderscheiding, gevolgd door een gouden speld van de Landelijke Bedrijfshulpverlening en een onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond”.

Maar het allerbelangrijkste hebben ze voor het laatst bewaard. Nelly: “We zijn echte familiemensen. Daar draait het om. We gaan al heel lang samen met de kinderen en nu ook de kleinkinderen op vakantie”. Jan: “Ook met broers en zussen gaan we regelmatig een paar dagen weg. We houden alle verjaardagen bij”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties