Grave

'Opborrelende ideeën'

Jaap van Geel ziet toekomst

voor ambachtencentrum in Grave

Door Freddy Klooté

GRAVE - Jaap van Geel (67) is in Den Haag geboren. Begon daar aan de lagere school, die hij vervolgde in Rotterdam en in Deventer afmaakte. Dat krijg je als je vader “de economie achteraan gaat”. In Deventer deed hij de Mulo en enkele vervolgopleidingen. Hij kwam bij de luchtmacht op vliegbasis Twente terecht en deed zich tegoed aan verdere opleidingen op het gebied van elektronica van vliegtuigen. Na zijn diensttijd werd hij servicetechnicus bij Kodak, op de afdeling microfilmtechniek. “We zetten in het kader van archiefverkleining grote papieren archieven over op film. Ik heb er 32 jaar gewerkt. Vooral in de buitendienst”. In 2010 kwam Jaap met echtgenote Lidy in Grave wonen. “We voelen ons hier thuis”.

Jaap hoort bij de categorie “gezegend met twee gouden handen”. Opgedaan bij de klanten onderweg. “Je krijgt daar te horen dat iets het niet doet. Dan ga ik uiteraard kijken wat ik er aan kan doen. Na het oplossend denken volgt de actie. Je handen geven uitvoering aan wat het hoofd wil.” Ik heb Jaap ooit bezig gezien in zijn werkplaats, waar hij naast het brouwen van heerlijk bier ook een oude, haast historische gokkast had staan. Helemaal open gemaakt. Een wirwar van draden en schroeven en ander voor mij onherkenbaar technisch spul. Jaap was bezig met de reparatie ervan. Hij lachte toen om mijn verbaasd gezicht: “Het heeft een tijdje geduurd, maar ik heb hem weer aan de praat gekregen. Een knutselvriend heeft een week geklooid om een geschikt tandwiel te maken”. Typisch Jaap. Hij beschikt over zowel creativiteit als de bereidheid om initiatieven te nemen.

Repaircafé
Jaap van Geel is ook degene die in Grave met een repaircafé is begonnen. “Wat me bezig houdt is het gemak waarmee spullen weggegooid worden. Dingen die nog goed zijn of eenvoudig te repareren. Dat loopt nog steeds goed. Iedere eerste woensdag van de maand zijn we tussen 14.00 en 17.00 uur in Catharinahof bezig met het repareren van wat mensen ons brengen. Vrijwilligers die graag knutselen en ook iets voor een ander willen doen. We zoeken nog steeds naar meer vrijwilligers. Technisch hoef je niet per se te zijn. Je kunt ook organisatorisch of als gastheer/vrouw bezig zijn.”

Maar Jaap wil meer. “Mijn hoofd zit vol ideeën. Ik denk aan een ambachtcentrum voor kennis en kunde. In Grave. Met als onderdelen bijvoorbeeld, naast het repair café, een kringloopcentrum, een ruilcentrum, de voedselbank misschien. Met een werkplaats waar we bijvoorbeeld cursussen kunnen geven. Ik denk aan hout, metaal, restauratie, (fijn) mechanisch, textiel en meer. Deelnemers zijn mensen met kennis, kunde, vaardigheden, geen baan, WW-ers, gepensioneerden. Dit centrum zou ook een leerwerkplek kunnen zijn. Maar ik denk ook aan diensten die we kunnen aanbieden. Zoals onderhoud gebouwen, service aan de stad, iets met de Hampoort, Visio en braillemachines misschien. Maar ook de omgeving weer leefbaarder maken, de stadspomp, een kapot hekje, bankjes in het park, noem maar op. Met als grote bijvangst mensen van achter de geraniums halen, anderen weer een sociale rol geven door het gevoel weer nuttig te kunnen zijn.”

Historie en toekomst
Jaap van Geel doet niet zomaar wat. Zijn opborrelende ideeën zijn gestoeld op de historie van Grave: “Al eeuwen ligt Grave op een kruispunt van handelsroutes. Daardoor was het een rustpunt voor handelaren en reizigers. Veel van deze passanten hadden al wensen en noden, waardoor Grave een centrum werd van handel en ambachten. Om de toekomst van de vestingstad Grave richting te geven is de terugkeer naar ambacht, cultuur en toerisme (reizigers) een van de mogelijkheden om Grave aantrekkelijker te maken. Wat ik nu vertel, is ook gemeentebeleid. Op de site van de gemeente staan de zeven strategische beleidslijnen naar een meersporenbeleid om de ruimtelijke ambities te verwezenlijken. Ook verregaande participatie van mensen met kennis en kunde, die door diverse redenen thuis zitten kunnen hier aan bijdragen. Ons aller doel is toch om mensen weer een sociale rol in onze samenleving te geven”.

'Van grijze mussen tot prachtige vogels'
Jaap haalt een voorbeeld aan van “De Helling”in Arnhem, waar hij de derde-wereldafdeling heeft opgericht: “Ik zag er mensen als grijze mussen binnenkomen. Na enkele maanden waren ze opgebloeid tot prachtige vogels”. Een klein begin heeft Jaap al gemaakt, samen met Jos Somers en Mieke Naber van Catharinahof. Iedere tweede en vierde woensdagmiddag is er een hobbymiddag, waar volop creatief gewerkt kan worden. “De eerstvolgende middag is 24 februari. Kom eens kijken. Iedereen is van harte welkom om aan te schuiven in Atelierruimte twee”. Jaaps enthousiasme is niet te stuiten. Vooruit dan, nog een laatste uitspraak: “Als wij met z’n allen de puzzel willen gaan leggen, is het naar mijn mening noodzaak om met een andere blik te gaan kijken. Het functioneren van bepaalde dienstverlening past hier niet meer in. Bovendien zou een andere aanpak van “ingesleten” gewoontes en procedures een werkelijke verruiming geven naar de gehele bevolking van het Jan van Cuijkland.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties