Grave

Ja, tenzij... - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Wat ga jij doen morgen? Wat ga jij doen volgende week? Wat ga jij doen over een paar maanden? Had je mij vorig jaar deze vragen gesteld, dan had ik mijn nabije toekomst redelijk kunnen voorspellen. De kinderen weer naar school met de schoolvakanties ingepland, begin van het voetbalseizoen met alle wedstrijden netjes in de agenda geschreven, wellicht een vliegreis zakelijk of privé en tegen het einde van het jaar de feestdagen met de vaste uitstapjes. Gaan we dat dit jaar weer doen? Ja, tenzij…

De rest hoef ik eigenlijk niet uit te leggen. Er hangt een akelig zwaard van Damocles boven ons hoofd, en de contouren van het zwaard worden steeds meer zichtbaar. Dan komen herinneringen terug van de vorige keer dat het zwaard op onze samenleving inhakte. Opgedroogd bloed plakt nog aan het lemmet vast. Al de plannen die je maakt voor de komende maanden kunnen zomaar plaatsmaken voor een lockdown, of wellicht een strenge quarantaine. Persoonlijk maakt mij dat soms best onrustig. Ik ben het type persoon dat zaken liever ruim van tevoren gepland heeft. Dus als de regering alle vervelende mededelingen voor het komende half jaar in de eerstvolgende persconferentie gooit, zou dat fijn zijn. Plan ook gelijk alle stikstofregels, nieuwe PFAS’jes en belastingverhoging. Daarna alle acties lekker afvinken. Heerlijk.

Maar er gloort ook hoop achter de schaduw van het hangende zwaard. Dagelijks krijgen we berichten over een aankomend vaccin. Vele landen doen mee met de medicamentenwedloop dus er zal vast één voltreffer tussen zitten. Als dat zo is, dan zou dat een schild zijn dat het zwaard tegenhoudt, als ik dan toch met beeldspraak aan het strooien ben. De vraag is alleen, komt dat schild op tijd om de tweede klap op te vangen?

In de tussentijd hebben we tijd genoeg om eventuele maatregelen te plannen. En om kritisch te zijn op deze maatregelen. We zijn immers allemaal expert geworden sinds begin dit jaar. De eerste keer waren we verrast en leunden we, volgzaam of met tegenzin, de maatregelen die de grote bazen en epidemiologen hadden voorgekauwd. Dit keer komen ze er niet zo makkelijk mee weg. Er zal een tegenreactie komen bij iedere maatregel die wordt afgekondigd, wat de onrust zal vergroten. En niet alleen de burgers zullen ageren, ook het zorgpersoneel zal vaker de middelvinger opsteken. Dat beangstigt mij stiekem wel. Nog een beeldspraakje dan; ik vrees dat het zwaard nu meer schade zal aanrichten in een etterende wond dan in een normale huid.

Dus ja, de vraag was: wat gaan we morgen doen? Ikzelf ga niks speciaals doen, ik moet mezelf echt nog scheren, heb het nog druk op het werk, na werktijd mijn vrouw nog helpen met een konijnenhok bouwen en in de avond wat voetballen. Dat was het eigenlijk. Oh ja, en boodschappen doen, snel nog even een paar honderd rollen wc-papier inslaan.

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties