Grave

IVN Grave doet echt mee: 'groene harten' gezocht

Door Herman Peters van IVN Grave

GRAVE - IVN Grave is begonnen aan een 'revival'. De gemiddelde leeftijd van de honderd volwassen leden is in 10 jaar tijd ruim 8 jaar gestegen. Dat gaat hard. Veel mensen willen wel, maar kunnen niet meer actief mee doen. En dat is nu juist zo leuk aan IVN: met de natuur bezig zijn. Of het nu in het klein is in je eigen achtertuin met het tellen van vogels of planten zetten voor vlinders of in het grotere geheel: natuur blijft boeien. Steeds meer ontdekken mensen het belang en noodzaak van een evenwicht in het leven. De hectiek van alledag, de ratrace van het leven sloopt je. Een tegenhanger is te vinden in: de handen uit de mouwen steken, buiten, samen met anderen. Dat is wat IVN Grave doet!

De Vroegeling: clubblad van IVN Grave: actief en betrokken.

IVN Grave is onderdeel van IVN Nederland in Amsterdam, die 150 afdelingen kent. De leden komen uit een groot gebied in en om de gemeente Grave. Dat gebied loopt zo'n beetje van Ravenstein via Landerd en gemeente Mill tot aan de buitengrens van Gassel. Enkele leden komen van 'over de Maas' (onder andere Wijchen).

Wat doet IVN Grave eigenlijk?
IVN Grave is betrokken bezig met de natuur in brede zin. Het gaat van begeleide wandelingen door bijzondere natuur, organiseren van cursussen en lezingen, bijzondere vogels (met name roofvogels) voorzien van nestkasten, tellingen doen van aantallen vogels in bepaalde gebieden tot reageren naar de gemeente als natuurelementen in het gedrang dreigen te komen. De vereniging kent een florerende jeugdafdeling van ruim 15 kinderen tussen 8 en 12 jaar die acht zaterdagochtenden natuurgerelateerde activiteiten doen, uiteraard onder deskundige en enthousiaste IVN-begeleiders.

Voor de 100 leden komt vier keer per jaar een clubblad uit: De Vroegeling, met natuur- achtergrondverhalen, mooie ervaringen en ideeën en een rubriek waar het bestuur vragen, standpunten en ideeën ventileert. In voorbereiding is een 'werkgroep' natuurfotografie. René van den Heuvel kan leiding geven aan zo'n groep. Binnenkort gaat deze werkgroep van start: heeft u daar zin in: laat het IVN Grave weten. Op speciaal verzoek worden ook begeleide wandelingen georganiseerd (zie kader).

IVN Grave beheert een bos van een halve hectare dat geheel is afgestemd op natuurervaren voor kinderen. Menige klas uit het basisonderwijs, maar ook veel ouders en grootouders hebben de weg naar het Belevingsbos gevonden: spelend ervaren wat natuur is. Alle activiteiten worden door het bestuur gecoördineerd vanuit 'het Buitenhuis' op het terrein van kinderboerderij Buiten-”Gewoon” op het prachtige landgoed Mariëndaal in Velp. Met de kinderboerderij hebben is er een intensieve samenwerking.

Wat wil IVN Grave?
Om te blijven doen wat hierboven is beschreven én nieuwe activiteiten op te starten, heeft IVN Grave nieuwe leden nodig. Zou u het een tijdje willen proberen/meekijken: schroom niet en meld u zich. U krijgt ruim de tijd om mee te lopen, voordat u gevraagd wordt lid te worden. Heeft u weinig tijd, maar hebt u wel het gevoel: “Ik wil iets doen voor/in de natuur”, meld u zich dan ook aan.

Een van de activiteiten die IVN nieuw wil opstarten, is 'landschapsonderhoud'.
Er is prachtige aansprekende natuur in de directe omgeving: het Raamdal, Keent, Tongelaar. Daarnaast zijn er allerlei kleine natuurelementen die meer onderhoud vergen dan de organisaties kunnen leveren. IVN wil in overleg met Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en de gemeente Grave zoeken naar (kleinschalige) natuurelementen waar een aantal keren per jaar actief de handen uit de mouwen moeten worden gestoken. De vereniging zoekt ook iemand die zo'n groep 'natuurwerkers' wil leiden. Om te blijven meedoen, zoekt IVN Grave ook naarstig naar nieuw elan in het bestuur. In 2019 gaat een aantal bestuursleden namelijk met pensioen.

Wilt u meer weten over IVN Grave, kijk dan op www.ivn.nl/afdeling/grave of op www.facebook.com/IVNGrave.  Vragen kunnen ook direct gemaild worden aan de voorzitter: hermanjpeters@gmail.com.


Feestje in de natuur...
Heeft u iets te vieren, maar weet u nog niet wat u wilt gaan doen, maar moet het iets zijn met 'natuur'? Meld u zich bij IVN Grave, bij Henk Verbeeten, 0486-473322 of mail naar henkverbeeten@yahoo.com. Hij maakt samen met u een wandelprogramma in een gebied, naar vooral uw keus. Henk kent alle natuurgebieden in de omgeving: het Raamdal in Escharen, gebied Keent van Brabants Landschap en Landgoed Tongelaar in Mill. Hij is ervaren natuurgids die boeiend over veel kan vertellen. Heeft u heel specifieke wensen of vragen dan roept hij hulp in van deskundigen binnen of buiten de vereniging, om uw vraag zo goed mogelijk ingevuld te krijgen.
Gaat het om kinderen dan kan hij met u een programma in elkaar zetten in het Belevingsbos op Landgoed Mariëndaal in Velp. Voor de begeleiding van een groep tot 20 personen vraagt IVN een vergoeding van 20 euro; is de groep groter, komt er een extra begeleider bij en betaalt u 1 euro per persoon. Zie ook: www.ivn.nl/afdeling/grave

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties