Grave

INGEZONDEN: Wat missen we nu al in Grave?

Door Louis Sparidans

Vooruitlopend op één Land van Cuijk, zijn vier van de vijf gemeenten, Cuijk, Boxmeer, Sint Tunnis en Mill, al bezig om een systeem van kernendemocratie op te zetten. Grave doet hieraan NIET mee. Jammer voor de Graafse ingezetenen, maar het is niet anders. De LPG en het CDA in Grave zijn nog niet zover en die spelen voorshands nog samen de baas in Grave. Als u dus vorig jaar op een van deze twee partijen heeft gestemd, dan weet u dus aan wie dat ligt.

Het gaat om meer inspraak en medezeggenschap. Kernen in een gemeente krijgen op die manier een eigen budget toebedeeld. Het bevordert burgerparticipatie. Dit was ook het advies van het gerenommeerde Bureau Berenschot dat twee jaar geleden een goed gedocumenteerd rapport uitbracht, specifiek over het Land van Cuijk. Omdat daarin ook nogal wat kritiek werd geleverd op onze eigen gemeente, kieperde Grave het al snel in de prullenbak.

Wel één troost: uiteindelijk komt het allemaal best goed. Grave (met name de LPG) spartelt voorlopig nog wel een tijdje tegen maar op termijn is er geen houden meer aan. Grave moet als puntje bij paaltje komt gewoon mee gaan fuseren. Alleen hebben ze dan op dat moment niks meer in te brengen, want die kans is dan voorbij. Grave kan het kennelijk niet meer behappen.
Is dat erg? Ik denk dat we dat ook weer niet moeten overdrijven. We komen dan met z’n allen weliswaar in hetzelfde schuitje te zitten, maar dat wil ook weer niet zeggen dat alle Graafse problemen dan meteen zullen zijn opgelost. Er zal dan alleen tijd, een hoop geld en heel veel energie verloren zijn gegaan, die beter aan andere dingen hadden kunnen worden besteed, maar vooruit… ik wil geen kniesoor zijn. Grave heeft de afgelopen jaren ergere dingen meegemaakt.

Tot slot wil ik mijn bewondering uitspreken voor de burgemeesters van Cuijk, Boxmeer en Sint Tunnis. Zij laten zien dat tot hun bestuurskracht ook behoort het STURING geven aan de Raad en hun mede-collegeleden. Al is het maar als adviseur, ook dat behoort tot de taak van een burgemeester!

Louis Sparidans

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties