Grave

INGEZONDEN: Waarom gaat er zoveel mis in Grave?

Door Louis Sparidans

Wat wonen we met z’n allen toch in een leuk klein stadje. Vooral het oude centrum is prachtig. Als we vrienden van buiten Grave op bezoek hebben, schep ik soms een beetje op tijdens een wandelingetje door het centrum.

Om te beginnen langs de Lovendaalsingel (waar we zelf bijna 30 jaar hebben gewoond), vanaf de kruising bij het busstation. Dan, na het voorzichtig oversteken van de provinciale weg, langs de Hampoort, de Hamstraat, Rogstraat, de Markt, Maasstraat en Maaskade, een stukje Maas, en daarna via de Bomvrije, Brugstraat en Klinkerstraat weer terug. Al die mooie gevels van de meeste panden!

Ofschoon ik al 36 jaar in Grave woon, vind ik het nog steeds verrassend. En vrienden die wat minder vaak op bezoek komen reageren bijna altijd hetzelfde met: ‘wat een prachtig stadje, dat hadden we niet verwacht’.
Dát stadje, zoals hierboven beschreven, zal altijd blijven bestaan, wat er ook gebeurt. Ook als we, met andere plaatsen, gaan fuseren tot het van oudsher bekende één ‘Land van Cuijk’. Ook ons hechte verenigingsleven zal blijven bestaan, ben maar niet bang. Dat wordt immers gedragen door de gehele Graafse gemeenschap, evenals die van Escharen, Gassel en Velp.

Het probleem zit ‘m in de vraag ‘Bent u voor het behoud van Grave, ja of nee?’ zoals de Graafse gemeenteraad (althans de helft plus één) ons binnenkort wil gaan voorleggen. Nee, en nog eens nee, Grave blijft sowieso behouden!

We missen alleen een goed en daadkrachtig gemeentebestuur! Dat kan ook niet anders, Grave is daarvoor feitelijk te klein, we zijn met te weinig inwoners. Ons huidige gemeentebestuur kan het niet meer aan! Een paar voorbeelden.
We krijgen een nieuwe Lidl, op een plaats die eigenlijk niemand wil, we lieten de scheepswerf failliet gaan en krijgen een schadeclaim aan onze broek, het gekluns met het Wisseveld kostte ons vele véle miljoenen! En verder waren er nog veel meer grote en kleine missers. Misschien heeft u er zelf (persoonlijk) ook wel mee te maken gehad.

En dan komt er dus, ná de coronacrisis, de opiniepeiling met die gênante vraagstelling, die ik u hierboven al heb uitgelegd. Ik heb besloten dan NIET te gaan stemmen. Ik heb plaatsvervangende schaamte voor zó’n vraag. Ik vind dat de gemeente een dergelijke vraag NIET aan ons behoort voor te leggen. Als we in meerderheid NIET gaan stemmen, weet de gemeente precies wat we daarmee bedoelen. We kunnen ze een lesje leren!

Tot slot: In tegenstelling tot de titel van deze bijdrage aan het debat met betrekking tot het (dis)functioneren van ons gemeentebestuur, wil ik graag benadrukken dat er ook veel goed gaat in Grave. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de werkgroep ‘Welzijn Ouderen Grave’ of aan de site www.samengrave.nl. Met een heleboel vrijwilligers, vooral in deze coronatijd. Chapeau!

Louis Sparidans

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties