Grave

INGEZONDEN: Tussen wal en schip, oftewel een voormalige scheepswerf

Door Louis Sparidans

De gemeente Grave heeft sinds vorige week een vonnis aan zijn broek hangen. Iedereen in Grave weet het intussen al. De gemeente is door het Gerechtshof in Den Bosch veroordeeld voor onrechtmatig handelen in de zaak van het faillissement van de Graafse scheepswerf, zeven jaar geleden, en daardoor aansprakelijk voor alle kosten die voortvloeien uit dat faillissement. Ik hoorde afgelopen weekend op Omroep Brabant dat zulks best kan gaan oplopen tot vijf miljoen euro of meer.

Gelukkig hebben we een LPG-wethouder van Financiën die een jaar terug nog zei dat de gemeente Grave ‘geld zat’ heeft. Dat was tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar. En hij ‘kan het weten’ want hij was ruim een jaar geleden nog fractievoorzitter van de LPG en daarvóór raadslid voor diezelfde LPG.
Tijdens het faillissement zat hij erbij en keek ernaar. Zijn huidige vrouwelijke collega-wethouder van de LPG, onder andere belast met het Sociaal Domein (!), stemde destijds zelfs nog TEGEN een motie die het beste voorhad met de werf en haar personeel. Over de feitelijke financiële situatie van Grave blijven we echter van mening verschillen.

Voorts weet ook onze huidige CDA-wethouder van ruimtelijke ordening er alles van. Ook hij was voorzitter van zijn fractie in de voorbije periode. Hij kan het eveneens allemaal uitleggen. Met bovendien in de vorige raadsperiode nóg een (externe) wethouder van CDA-huize, die in die tijd zelfs de eerst-aanspreekbare bestuurder was bij alles wat de scheepswerf aanging. En dus misging.

Maar het allerergste is nog wel dat al die werknemers uiteindelijk moesten worden ontslagen! De gemeente Grave zat de scheepswerf al een tijdje dwars, dat was algemeen bekend. Ze wilde de werf weg hebben. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Grave. Nu zit de gemeente met de gebakken peren en moeten àlle Gravenaren op de blaren zitten! Wie zal hier lering uittrekken?

Louis Sparidans

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties