Grave

INGEZONDEN: Stille krachten

Door Peter Linders

Het is inmiddels dinsdagmiddag 10 april, twee dagen na de Nederlandse Vestingstedendagen in ons geliefde stadje Grave. De dames Jolanda en Ank zitten om mij heen nog van alles af te werken, we zijn nog niet afgekickt van de adrenaline en alle enthousiaste reacties. Als vrijwilliger heb ik met verbazing het totale arrangement aanschouwd van artiesten, kunstenaars, ambachten en reenactors die zich vanaf zaterdag in onze vestingstad nestelden. In totaal hebben 500 vrijwilligers, figuranten en deelnemers 24.000 mensen vermaakt deze dagen.

Peter Linders.

Vanuit het coördinatiecentrum was er goed overzicht waar knelpunten ontstonden of service verleend moest worden. Op een kapotte toiletkarafvoer na zijn er eigenlijk geen calamiteiten geweest. Van de vroege ochtend tot in de late avond verliep alles soepeltjes. En dat begon al bij binnenkomst, waarbij bezoekers welkom werden geheten door de parkeerwachten met een brede uitnodigende glimlach. Achter de schermen kwamen de verschillende veiligheidsdiensten, verkeersbegeleiding, gemeente en organisatie geregeld bij elkaar. Daardoor kon er snel geanticipeerd worden op veranderende omstandigheden.

Gedurende de gehele dag werden de mensenmassa’s continu bediend met schouwspelen en optochten van paarden, kanonnen en historische notabelen. Tot in de late uurtjes is er doorgefeest in de stad, op het Visio-terrein, bij de Hampoort en op Bekaf.
Tussen de roofvogels en kampementen in was er zaterdagavond op Bekaf een bijzondere Handvasting (keltisch huwelijk, red.) tussen twee deelnemers. Zondagochtend werd de stad gereedgemaakt voor een grote toestroom van dagjesmensen en gasten van de gemeente Grave. De reveille die door de gehele stad te horen was in samenzang met de kerkklokken van de Sint Elisabeth, heeft menig Gravenaar naar het centrum doen lokken. De Cloveniers en het Schuttergilde St. Jan waren de organisatoren van de Blijde Intocht met daarin een stoet van honderden deelnemers. Deze vertrok vanuit de Hampoort met voorop Prins Willem van Oranje en Anna van Buren (Anthony en Leonie Peeters). Het was een bijzonder kleurrijk en prachtig schouwspel in het decor van de mooie aangeklede straatjes met daarin duizenden toeschouwers, monumenten en historische gebouwen. Als Gravenaar gaf mij dat een heel emotioneel verliefd gevoel.

Dat aan alles een einde komt, heeft voor menig toeschouwer nog moeten duren tot laat in de avond. Bij het opruimen van de borden, jute zakken, attributen en strobalen zag ik vanuit de ooghoeken veel Gravenaren nog nagenieten van het festijn en mooie zonnige dagen. Het was een erg mooi feest met heel veel tevreden mensen. Als je dat terughoort vergeet je al die lange dagen van voorbereidingen.
Wat mij betreft zouden dergelijke festiviteiten tot de core business van ons stadje moeten horen, met een knipoog naar het verleden. En zouden we als vrijwilligers de samenwerking met de gemeente Grave, sportverenigingen, ondernemers- en horecaverenigingen veel meer gestalte moeten geven. Een ondernemende samenwerkvorm is de enige route die gaat leiden naar herhalingen met de allure van het afgelopen weekend.

En daarvoor heb je zeker de gemeente nodig als partner, kijk alleen maar eens naar de ondersteuning van de gemeentelijke buitendienst tijdens de dagen van 's ochtends vroeg tot laat in de avond. En het weer spic en span krijgen van de binnenstad op de maandagochtend. Ik vond het leuk om ze te helpen met de bladblazer, maar we zouden dan toch met een team moeten staan van tientallen vrijwilligers. Deze mannen van de buitendienst krijgen van mij een dikke pluim en zijn terecht, naast de dames Johanna Wilhelmina Carolina en Johanna Allegonda, de stille krachten van de Vestingstedendagen 2018 in ons geliefde Grave.

Het draaiboek ligt klaar voor een volgende keer.

Peter Linders,
Kartrekker coördinatiepunt

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties