Grave

INGEZONDEN: Schimmenspel

Door Wil Baaijens en Hans Satter

Je had vorige week te doen met de fractievoorzitter van het Graafse CDA. Zijn optreden in de raadsvergadering was aandoenlijk pijnlijk. Tot verbazing van de publieke tribune begon de man uitvoerig zijn persoonlijke zielensmart te delen met de honderden aanwezigen. Als toehoorders begonnen we ons af te vragen of we wel in de goede bijeenkomst waren beland. Van Megen vond dat hij en zijn CDA in De Gelderlander ten onrechte waren beschuldigd van schimmenspel.
In zijn verdere nogal warrige betoog voerde Van Megen pas echt een schimmensspel op. Op zijn redeneringen was geen peil te trekken. Het was gefantaseerde werkelijkheid. 

Om bij het begin te beginnen keren we even terug naar het kiezersbedrog van Van Megen. Vóór de gemeenteraadsverkiezingen werpt hij zich op als de meest fervente voorstander van één gemeente Land van Cuijk. Een dag na de verkiezingen spoelde hij met een flinke slok zijn belofte weg en ging hij in zee met de meeste fanatieke tegenstanders van één gemeente Land van Cuijk, verenigd in de Lokale Partij Grave. Het bedrog leverde een mooie wethouderszetel op voor zijn fractiegenoot. Graag gedaan en dankjewel. Persoonlijk belang gaat in deze kringen nu eenmaal boven het belang van stad en land.

Terug naar de raadsvergadering. Voorafgaand aan het raadsdebat bood de oppositie de raadsleden een petitie aan waarin zo’n 1100 Gravenaren vroegen om een opiniepeiling waarin de Graafs bevolking zich kon uitspreken over de toekomstige positie van Grave binnen het Land van Cuijk.
Van Megen wilde niets weten van zo’n opiniepeiling. Hij vond dat het kiezen was tussen cholera en de pest. Als mensen voor zelfstandigheid zijn, kiezen ze voor de cholera en zijn ze daar tegen dan is de pest hun deel. Of bedoelde hij het omgekeerd?
Vervolgens beweerde hij met droge ogen dat hij voor herindeling is, dus voor de cholera of omgekeerd voor de pest. Hij kondigde aan dat zijn partij zelf met een initiatief zou komen voor een opiniepeiling maar dan niet eerder dan 2020. Je kunt dan kiezen tussen een zwarte of gekleurde Piet. Nu was de tijd daarvoor niet rijp. Van Megen wilde eerst op zoek naar de mensen die hij niet kende en die je ook een stem moest geven en oh ja, Grave moest ook maar eens uitkijken naar een fusie met Uden of Oss. “Je moet weten waarover je het hebt” prevelde de goede man. Kunt u het nog een beetje volgen? Wij niet.
Het betoog van Van Megen leverde hem dan ook meermaals de hoon op van de publieke tribune.

Het verhaal van Van Megen was gespeend van enige realiteitszin, slechts bedoeld om een flinke schep zand in de raderen te strooien van het voortgaande proces van herindeling en daarmee in de ogen van het publiek om zo weg te lopen voor waar hij in de gemeenteraad is gekozen: besluiten nemen en verkiezingsbeloften nakomen.
Met kulverhalen rot het vertrouwen in de Graafse politiek almaar door.

Wil Baaijens en Hans Satter

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties