Grave

INGEZONDEN: Peilen herindeling Grave - van uitstel komt afstel?

Door Marion Wierda van D66 Grave

Deze week werd de eerste digitale raadsvergadering gehouden. En meteen ging het over belangrijke onderwerpen: de peiling en de nieuwe coalitie. Een historisch moment met een teleurstellend resultaat. De vergadering duurde bijna 4 uur en liet opnieuw zien hoe de LPG de gemeente in haar greep houdt.

Een inwonersraadpleging op 14 mei is niet realistisch, daar was de raad het snel over eens. D66 onderschrijft dit. Het openbare leven ligt grotendeels stil door de coronamaatregelen. Je kunt mensen nu niet vragen om naar een stembureau te komen. Gezondheid en mensenlevens zijn veel belangrijker. En mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd.

Kunnen we dan geen digitale peiling houden? Dat is op verzoek van D66 serieus onderzocht, maar we hebben er uiteindelijk tegen gestemd. Niet iedereen kan met een computer omgaan, het is fraudegevoelig en campagne voeren om de mensen te informeren is lastig. Als je het doet moet je het goed doen, zodat de uitslag overtuigend is.

De grote vraag is wanneer we dan wel gaan peilen wat de inwoners vinden. Want dat is hard nodig. De andere 4 gemeenten in het Land van Cuijk gaan gewoon door met de herindeling. Eigenlijk was de peiling op 14 mei al te laat, want dan kan alleen provincie of rijk nog wat doen met de uitslag. Nog los van de misleidende vraagstelling en de bizar hoge opkomsteis. Maar goed, beter wat dan niks. De burgers zijn aan zet nu de raad er niet uitkomt. Dat had al na de handtekeningenactie in het najaar gemoeten, dan was er nu geen probleem. Helaas, dat wilde de LPG niet.

D66 heeft samen met LLvC, VPG en CDA gepleit voor een nieuwe peiling zo snel als de coronamaatregelen het toelaten, maar uiterlijk op Prinsjesdag. Grave heeft een koers nodig voor de lange termijn. Als je weet of je wilt herindelen, weet je wat je moet doen met bv de ambtelijke organisatie nu CGM uiteenvalt. Bovendien raast de discussie over herindeling als een boos spook door de raadszaal, het verdeelt partijen tot op het bot en verlamt de samenwerking. Duidelijkheid kan daar een einde aan maken.

De nieuwe coalitie van LPG, VVD en Keerpunt stemde tegen deze motie. Jammer. Want hiermee kan de peiling op de lange baan worden geschoven. Van uitstel komt vaak afstel, zeker als je voor zelfstandigheid bent. Niks doen betekent namelijk zelfstandig blijven. Wij vinden het belangrijk om als raad een signaal af te geven dat de peiling wel menens is.

En dan was er nog de benoeming van een nieuwe VVD wethouder. Het lijkt een formaliteit, maar dat is het niet. Want op welke afspraken is de nieuwe coalitie gebaseerd? Steunt de heer Litjens het bestuursakkoord waar hij eerder tegenstemde? Is de coalitie wel stabiel? Welke ambities heeft het college? Waarom zijn er drie wethouders nodig, terwijl Grave moet bezuinigen? Waarom is niet met alle partijen gesproken?

De oppositie stelde scherpe vragen, dat hoort bij de controlerende en kaderstellende rol van de raad. De coalitie weigerde echter antwoord te geven, kwam pas na veel aandringen en een schorsing met flarden van een uitleg. Die draait vooral om het streven naar een zelfstandig Grave. Dat belooft weinig goeds voor de datum van een nieuwe peiling…

Goed bestuur betekent transparantie. Duidelijke keuzes, openheid van zaken en verantwoording naar burgers. Daar is in Grave geen sprake van. De stemverhouding voor de komende periode ligt vast op 8-7. Een eerlijke uitwisseling van argumenten vindt niet plaats, de uitkomst van een debat ligt op voorhand vast. Het lijkt wel match fixing; je kunt de wedstrijd net zo goed afgelasten. Heeft vergaderen nog wel zin? Democratie zou meer moeten zijn dan besluiten erdoor drukken met een meerderheid. Ook de oppositie vertegenwoordigt met haar zetels een grote groep Graafsche inwoners, waarvan de belangen moeten worden meegewogen.

Het is tijd voor verandering, Grave verdient goed bestuur. Wij blijven ons daarvoor inzetten.

Marion Wierda, D66 Grave

 

|Doorsturen

Louis Sparidans

2020-04-15 11:51:55

Een prima analyse van de vergadering van gisteravond, Marion! De toekomst van bestuurlijk Grave ziet er de komende twee jaar inderdaad heel somber uit.
De lompe opmerkingen van Astrid Bannink , als fractieleider van de LPG van gisteren, maken er de hoop en het vertrouwen in een betere toekomst voor Grave alleen maar minder op.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties