Grave

INGEZONDEN: Meerderheid Graafse kiezers ziet zelfstandig Grave niet zitten

Door Hans Satter

De kiezer heeft gesproken, zoals dat zo fraai heet, tijd om wat zaken op een rijtje te zetten.
De LPG heeft zich in de verkiezingscampagne nadrukkelijk gepresenteerd als de pleitbezorger voor blijvende zelfstandigheid van Grave. Rationele argumenten heeft de partij er nooit voor aangevoerd. Veel verder dan nostalgische sentimenten komt de LPG niet. Met het uitdragen van ‘liefde’ voor de stad en het verkondigen van onheil voor een grotere gemeente kun je een deel van de kiezers (succesvol) bespelen. Maar op de lange termijn houdt je ze wel voor de gek.

Een visie op hoe een duurzame zelfstandigheid van Grave eruit moet zien –met de rug naar de regio en zelf geen cent te makken- heeft de LPG ons nooit ontvouwd. De horizon van de LPG eindigt bij de Graafs stadsgrens. Voor zo’n kleine gemeente met zulke hoge schulden en zo’n zwak bestuur pakt dat desastreus uit.

Niet één winnaar
De LPG zal haar zetelwinst uitleggen als een keuze voor een zelfstandig Grave. Dat is echter een tragische denkfout waarbij de partij voorbij gaat aan de uitkomst van de opiniepeiling, nota bene haar eigen uitvinding. Als burgers in een peiling daar rechtstreeks naar gevraagd wordt, stemt een duidelijke meerderheid voor een vorm van herindeling. Bijna 57 procent ziet een zelfstandig Grave niet zitten.
De LPG kan dus niet concluderen dat de inwoners van Grave voor zelfstandigheid gaan. Bovendien hebben de drie partijen die zich heel duidelijk hebben uitgesproken vóór herindeling (VPG, D’66 en CDA) eveneens zes zetels behaald. Twee van deze partijen wonnen samen ook twee zetels, evenveel als de winst van de LPG.

Keerpunt
Keerpunt was jarenlang een onomwonden voorstander van herindeling. Maar toen de partij in september vorig jaar met de billen bloot moest, bleek er geen partijstandpunt te zijn. Dissident optreden van een fractielid frustreerde een positief herindelingsbesluit van de Graafs gemeenteraad. Wat een einde had kunnen maken aan acht jaar rituele discussies faalde vanwege een verdeeld Keerpunt. Met quasi manhaftig optreden, kan een dissident fractielid zelf enig garen spinnen maar als partij word je gestraft.

VVD
En dan de VVD. De teloorgang van het liberaal smaldeel kunnen we al jaren volgen. Afsplitsen, publiekelijk ruziën en dan toch weer samengaan, vermakelijk is het soms wel maar ook hier geldt: je verspeelt het vertrouwen van burgers. Het verkiezingsmotto van de VVD luidde ‘aanpakken’. Daarbij verzuimde ze te vertellen wat ze wilde aanpakken. ‘De wind bepaalt hoe ons rokje waait’ lijkt het echte motto van de VVD te zijn. De Graafs VVD heeft gewoon geen duidelijk verhaal. Gelet op het landelijke VVD-standpunt, zou ze in ieder geval voor herindelen moeten zijn.

Een coalitie die gaat voor herindelen
Keerpunt en de VVD zouden er -gelet op hun verkiezingsnederlagen- goed aan doen om de uitslag van de opiniepeiling ter harte te nemen en zich sterk te maken voor herindeling om daarmee de weg te openen naar een coalitie met de partijen (CDA, VPG, D’66) die een grotere bestuurlijke eenheid echt willen nastreven en om die reden niet met de LPG in een coalitie kunnen gaan zitten. Daarmee kunnen VVD en Keerpunt hun gedeukte imago oppoetsen en vertrouwen herwinnen.

Als de LPG buiten spel komt te staan zal ze roepen dat dat een miskenning is van de verkiezingsuitslag. De uitkomst van de opiniepeiling negeren en blijven hameren op zelfstandigheid van Grave, dat is pas echte miskenning van de mening van de meerderheid van de Graafse burgers.

Hans Satter
www.gravepolitiek.nl 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties