Grave

INGEZONDEN: Inwonersraadpleging Grave

Door Piet Janssen

Vraagstelling: Bent u voor het behoud van de gemeente Grave? Nee!

Toch merkwaardig, er is al eerder over deze stelling gediscussieerd. Wat gaat er gebeuren als de uitslag van deze vraag ‘Nee’ is? Het is niet duidelijk of er dan na deze raadpleging gekozen wordt voor aansluiting bij Land van Cuijk. De gemeenteraad moet zich er dan alsnog over uitspreken. De raad houdt hier allerlei slagen om de arm. Dus dat ligt open, omdat er in deze inwonersraadpleging geen expliciet ‘ja’ of ‘nee’ wordt gevraagd voor aansluiting bij Land van Cuijk. Op deze manier is de vraagstelling een vage, eenzijdige, misleidende weergave en geeft deze de indruk dat er een duidelijke voorkeur bestaat dat Grave zelfstandig blijft en dat de mogelijkheid van het aansluiten bij het Land van Cuijk wordt doodgezwegen.

Bij zo’n uitnodiging mag je toch een neutrale en evenwichtige tekst verwachten! Hierin schiet deze uitnodiging schromelijk te kort. Blijkbaar hebben de coalitiepartijen dit met goedkeuring van B & W bekokstoofd. De verwachting is dan ook dat er tijdens deze raadsperiode, overeenkomstig de vertragingstactiek van de huidige raad, geen beslissingen over dit onderwerp zullen worden genomen.

Grave wil haar zelfstandigheid handhaven, een eeuwenoude traditie in stand houden en voortzetten om zich bij bedreiging als vestingstad achter ‘de gesloten vestingmuren’ terug te trekken. Grave is terecht trots op haar historie en traditie en hierdoor bestaat de neiging minder open te staan voor nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. “We lossen het allemaal zelf wel op”. Blijkbaar wil Grave geen geïntegreerd onderdeel worden van het Land van Cuijk. Het is toch een keuze die je moet maken tussen verleden en toekomst, tussen nostalgie en realiteit, gesloten- of openheid met betrekking tot maatschappelijke ontwikkelingen in de samenleving.

Wie bovendien de laatste jaren de politieke ontwikkelingen en het functioneren van de gemeente Grave heeft gevolgd, kan alleen maar tot één conclusie komen: aansluiting van gemeente Grave bij gemeente Land van Cuijk? Ja!

Piet Janssen
Escharen

|Doorsturen

Christel N.

2021-02-25 05:29:44

De vraag is of Grave zelfstandig moet blijven ja of nee en niet aansluiten bij het Land van Cuijk ja of nee, omdat Grave zich misschien wel (ooit) bij een andere gemeente aansluit.

Net als zelfstandig blijven, heeft Grave meerdere opties dan alleen Land van Cuijk. 

Oss met meerdere havensteden kan Grave goed bij aansluiten voor toerisme. 

Het nieuwe Maashorst is ook een optie.

Mijn punt is: Land van Cuijk is niet de enige optie om bij aan te sluiten. Kijk eens verder dan historische grenzen en je neus lang is!

Inwoner

2021-02-25 09:20:36

@Christel
Als je de ontwikkelingen een beetje gevolgd hebt had je kunnen weten dat Uden en Oss helemaal niet op Grave zitten te wachten, dat hebben ze al duidelijk aangegeven. Bovendien heeft Grave al verregaande samenwerking met LvC. Zelfstandig blijven is sowieso geen optie want Grave zal ondersneeuwen in NO-brabant, om over de financiële haalbaarheid daarvan maar niet te spreken (de eerste tekenen liegen al niet). En om maar eens het argument van de herindeling tegenstanders te gebruiken: dan moet ik straks 2x 44 kilometer rijden om mijn rijbewijs te verlengen.

Conclusie: LvC is de enige reële mogelijkheid om bij aan te sluiten, en wel zo snel mogelijk!

Romy van Niftrik

2021-02-25 17:27:19

Grave moet zelfstandig blijven. 

T. S.

2021-02-25 17:32:04

Het is juist een zeer terechte vraag, want er zijn inderdaad wellicht nog andere opties en dan is vraag 1 of we überhaupt zitten te wachten op een herindeling. (Antwoord: nee)

Louis Sparidans

2021-02-25 20:34:13


@Romy van Niftrik.
Beste Romy. Ik ben altijd extra geïnteresseerd als iemand een andere mening heeft dan ikzelf. Ik kan er dan ook wat van opsteken en wil vooral die andere mening ook graag respecteren.

Wil je daarom je mening waaróm je vindt dat Grave zelfstandig moet blijven wat meer onderbouwen?
Dank daarvoor!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties