Grave

INGEZONDEN: Hoe een lokale partij de belangen van burgers verkwanselt

Door Hans Satter

De uitslag van de burgerpeiling moet hard zijn aangekomen bij de Graafse coalitie. Het zal een pijnlijke sensatie zijn om zo met de leegte van je zelfstandigheidspolitiek te worden geconfronteerd. De Graafse bevolking blijkt als collectief verstandiger te zijn dan de LPG en gelegenheidsvriendjes.

De leegte was ook zichtbaar in de campagne van het JA-kamp die nooit verder kwam dan het op infantiele wijze mobiliseren van angst. Een verhaal had men niet.
Ook hield de coalitie de inwoners voor dat de afstand tussen burgers en gemeente bij een fusie groter zou worden. Ze besefte niet dat veel Gravenaren die afstand juist willen, omdat ze niets ophebben met politieke en bestuurlijke kliekvorming. Het holle LPG-motto ‘samen met u’ bleek vooral te betekenen ‘ons kent ons’.

Het was eigenlijk alleen de LPG die actief campagne voerde. De VVD kwam niet verder dan een vraaggesprekje van raadslid Bannink en wethouder Lemmen in de Arena, geregeld met de gekende Graafse stadsomroeper. Litjens leverde zijn bijdrage met het her en der (wel of niet legaal) plaatsen van JA-containers.

Het mocht allemaal niet baten. Jarenlang heeft de coalitie een tijdige en fatsoenlijke burgerraadpleging getraineerd en daarmee inwoners gefrustreerd. Ook de door Litjens bedachte vraagstelling van de opiniepeiling wekte ergernis.
Een eerdere petitie met 1200 handtekeningen waarin om een opiniepeiling werd gevraagd, werd hautain genegeerd. De LPG bepaalde zelf wel wanneer de tijd voor rijp was voor een burgerpeiling. Een forse misrekening. Want ondertussen werd de financiële en bestuurlijke chaos steeds groter en zichtbaarder.

De overduidelijke uitspraak van de kiezers is dan ook niet louter een afwijzing van de zelfstandigheidspolitiek van de LPG en VVD. De kiezers hebben laten weten dat zij schoon genoeg hebben van dit college en deze coalitie die zich door Litjens op de been laat houden.

Behalve met financiële en bestuurlijke ellende heeft de Graafse politieke elite de inwoners van Grave nu ook opgezadeld met een forse achterstand binnen de ontwikkelingen in het Land van Cuijk. Grave hangt weer eens aan de achterste mem *).
Coalitie en college past het om nu in nederigheid een tocht naar Den Bosch te maken om de provincie te laten weten dat zij zich terugtrekken uit de politieke arena van Grave waar zij gewond en verlamd niet verder kunnen. Om vervolgens Grave in de handen van de provincie te leggen.

Hans Satter

*) De uitdrukking ‘aan de achterste mem hangen’ betekent dat je achteraankomt in de rij. De oorsprong van de uitdrukking komt van het varken. Een zeug heeft tien tot zestien spenen. De achterste speen (mem) geeft de minste melk. Het biggetje dat aan deze speen ligt is het scharminkeltje van het nest. De kans is groot dat het niet voldoende groeit of niet helemaal gezond wordt.
Je moet vrezen dat in de regio dit het beeld is van Grave.

|Doorsturen

Louis Sparidans

2021-03-28 18:07:06


Ja maar, het belangrijkste moet nog komen: waar blijven de excuses?

Liever kijk ik eigenlijk vooruit, met name hoe snel Grave zich kan aansluiten bij één gemeente Land van Cuijk. Dit zou geen vier/vijf jaar moeten duren, want dat redt Grave niet, ben ik bang.

Maar vooruit, er is een kans dat het nog aan het begin van volgend jaar lukt, maar dan moeten wel eerst de vier andere gemeenten ruimhartig ermee willen instemmen. En dat is nog maar de vraag.

Bijna iedereen in mijn omgeving is ‘dol-enthousiast’. Met name omdat ruim 7 op de 10 inwoners vóór aansluiting kozen. Eén persoon die ik ken, koos voor het zelfstandig blijven van Grave en hij is laaiend.

Niet vanwege zijn verlies, maar omdat hij zich belazerd voelt door de LPG, waar hij drie jaar geleden nog op stemde. En, zo verzekert hij mij: er zijn er nog véél meer die er zo over denken!

De LPG wilde iedereen doen geloven dat het een makkie was. Waarom zou niet iedereen voor het behoud van de gemeente Grave stemmen? Iets anders kon er bij hen niet in.

Ondanks dat Grave, als enige gemeente, al onder verscherpt toezicht van de Provincie stond. Het ging hun alléén om de macht!

Er is bij de inwonersraadpleging vooral gebleken dat de LPG amper nog VOELING heeft met de Graafse inwoners en hen dus al jarenlang voor het lapje heeft gehouden.

Dáárom vinden veel mensen het een MUST dat de partij daarvoor haar excuses aanbiedt aan álle inwoners.
Oók richting de andere vier gemeentebesturen, vergeet dat niet!

Zoiets is passend in de politiek. Als individueel wethouder of gemeenteraadslid namens de LPG is dat trouwens de enige manier om vertrouwen terug te winnen. Niet alleen van inwoners, maar vooral ook van je buren, familie, vrienden en kennissen!

Alleen dán, kun je nog geloofwaardig meewerken aan de toekomst van Grave en aan de belangen van álle inwoners!

Louis Sparidans

Grave

2021-03-31 21:17:04

Excuses voor beleid uitgevoerd door volksvertegenwoordigers die een meerderheid van stemmen hebben?

Excuses omdat een hardnekkige oppositie werkelijk álles uit de kast getrokken heeft, inclusief collega politici zo hard mogelijk persoonlijk beschadigen, om maar te winnen in plaats van doen wat goed is voor alle inwoners?


Hou nou eens op met die onzinberichten; wees blij met de schaalvergrotende samenvoeging met gemeenten waar de schuld per inwoner groter is als in Grave.

U bent een akelige populist; u doet er alles aan om de kampen te verdelen en mensen tegen elkaar op te zetten in plaats van te verenigen.

Maak daar eerst maar eens excusus voor!

Louis Sparidans

2021-03-31 22:00:33


Nogmaals beste reageerder die zich verschuilt achter ‘Grave’.
Ook al bent u niet zo complimenteus jegens mij, ik vind dat niet zo erg.

Het gaat mij alleen maar om een goed en financieel gezien beter bestuur voor alle inwoners van Grave. Ik heb daar geen enkel persoonlijk belang bij.
Ik denk daarbij vooral aan de ja-stemmers op de inwonersraadpleging. Ook zij zullen daar hopelijk wél bij varen!

Ik hoef daar ook allerminst excuses voor te maken. Ik hoop dat het ook ú beter zal vergaan!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties