Grave

INGEZONDEN: Grave handhaaft de onzinbelasting

Door Louis Sparidans

VVD-wethouder Theo Lemmen noemde het afgelopen maandag tijdens een vergadering zélf een ‘onzinbelasting’, zulks naar aanleiding van vragen door raadsleden over de hondenbelasting in Grave. Ik schreef er al eens eerder over.

Omringende gemeenten als Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Anthonis, alsook Uden en Landerd hebben deze belasting al jaren geleden afgeschaft. Ze wilden niet langer deze belasting als ‘melkkoetje’ zien.

In de provincie Drenthe is er zelfs geen enkele gemeente die nog hondenbelasting heft. Maar Grave ziet dit anders: ‘we kunnen de belasting niet missen’. Ze zien het daar als een doodgewone belasting om de gemeentekas te spekken. Al geldt die alléén voor hondenbezitters.

Het Gerechtshof in Den Bosch bepaalde al in 2012 dat deze belasting niet meer van deze tijd was, maar de Hoge Raad vond dat te ver gaan. Dús besloot Grave ermee door te gaan. In totaal bedroeg de opbrengst ervan in Grave dit jaar (2020) ca. 90.000 euro.

Ik weet overigens niet hoevéél hondenbezitters in Grave hieraan hebben bijgedragen. Ik pleit er wel voor om óók in Grave deze ‘onzinbelasting’ maar gauw af te schaffen. Hoewel Grave kennende, zie ik het nog niet gebeuren.

Louis Sparidans

|Doorsturen

Jan Opsteegh

2020-10-15 21:28:54

Hondenbelasting Gemeente Grave, inkomsten geschat op € 90.000. Trek daar nog even vanaf de kosten voor het inghuurde bureau o fysiek huis aan huis te gaan controleren of er een of meerder honden aanwezig zijn, enof er voor is betaald. Misschien zijn er nog wel meer fysieke controles uit te voeren of de strikte regels binnen de gemeente Grave worden nageleefd, zoals hinderwet en milieu vergunnning voldoen bij bedrijven.

Maar wat krijgende hondenbezitters van de dorpskernen ervoor terug? Antwoord is heel simpel: NIKS. Er is geen honden uitlaatplaats of speelveldje. Deze kwestie heb ik al eens aangedragen bij een CDA- raadslid. Er zijn destijds serieus vragen gesteld en bezwaren aangedragen door het CDA. Maar helaas zonder succes. Grave heeft de extra inkomsten van de koetjes melkerij bij hondenbezitters hard nodig. Reden was dat de kosten voor Jeugdzorg de pan uitrezen. Nu ben ik een echte dierenliefhebber en ben erg gehecht aan mijn trouw huisdier. Toch sta ik op het punt om er afscheid van te gaan nemen. Ik wil er een paard voor terug kopen. Dan hoef ik nml. geen enkele euro belasting te betalen en als ik het paard uitlaat, kan indien nodig gewoon de behoefte op de openbare weg achter gelaten worden, in ieder geval niet in een plasticzakje mee naar huis genomen te worden. Nee hoor, de gemeentewerker komt wel langs met de veegwagen en ruimt het netjes op.

Marcel

2020-10-16 08:15:50

Hondenbelasting is oneerlijke belasting. Waarom moet iemand met een hond belasting betalen? En de bezitters van een kat niet? Ik betaal belasting voor een hond die alleen buiten ons huis komt als hij naar de dierenarts moet. Dat Grave geld nodig heeft is pijnlijk duidelijk. Jaren van mismanagement zijn de oorzaak. Wat mij betreft gaat Grave ook kattenbelasting invoeren. Veel kattenbezitters laten hun kat op straat lopen. Met als gevolg dat ze het zand rond speeltoestellen bevuilen met hun ontlasting. En door katten worden vele vogels gedood als ze buiten lopen. Dus als Grave eerlijke behandeling van de inwoners nastreeft, dan schaffen ze hondenbelasting af. Of ze voeren ook belasting op het houden van katten in.

A. Vender

2020-10-16 12:37:46

Dit is niet alleen de gemeente Grave, ook gemeente Oss weet flink te cashen met de hondenbelasting! Zelfs honden die nooit op straat komen moet je voor betalen. En wat helemaal belachelijk is dat je voor een hond van 1 kilo net zoveel moet betalen als een hond van 60 kilo. Ik ben het ook er helemaal mee eens dat katten een veel grotere overlast geven. 

Rick

2020-10-18 01:06:32

In Uden betaal je helemaal geen hondenbelasting, is er ook nog nooit geweest, woon al 50 jaar hier...

Harry CA Daudt

2020-10-18 17:18:40

BURGERVOORSTEL:

De €90.000 wordt door het College van B&W, aangevuld tot 100.000; uit eigen zak. De opbrengst gaat naar: ouderen, eenzamen, 'gehandicapten', die een hond, als huisdier hebben of zouden willen hebben. Want deze trouwe viervoeter, is en goed gezelschap en mag ook de 'anderhalve-meter-grens' overschrijden voor een aanraking of knuffel.

Het College, met de Burgemeester voorop, zal met de bevolking van zijn Gemeente, persoonlijk, kennis maken en communiceren over zijn beleidsvoornemens. Een kilopak hondenbrokken, zal hij de hondeneigenaren overhandigen en daarmee het berokkende leed verzachten.

Hij zal ook zijn excuus maken over de borden, waarop hij ons-Burgers, aanspoort, om er 'Samen, voor te gaan', voor de 'Corona'-crisis. Deze borden zijn door de Gemeenschap betaald. 

'BURGER IDEE, MINDER PIJN IN DE PORTEMONNEE'

Johanna

2020-10-19 10:27:33

Laat je hond gewoon op het voetbalveld van EGS'20 schijten. De graafse burger gaat hier toch vet voor betalen!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties