Grave

INGEZONDEN: Grave en Mill hebben het nakijken

Door Joël Hendriks van Liberaal LVC Grave

Er lijkt maar geen einde te komen aan de herindelingssoap. Inmiddels lang, heel lang, geleden mislukte een ambtelijke fusie van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Boxmeer zag het toen niet zitten. Als antwoord daarop kwam het Graafs manifest. Alleen echt samen verder gaan, daar leek geen sprake van. Een ambtelijke fusie tussen Cuijk, Grave en Mill was voor de meesten het hoogst haalbare.

Daar kwam verandering in met het Berenschot-rapport. Uit de ‘dwingende logica’, zoals Berenschot dat noemde, volgde dat een herindeling voor de inwoners van de wijken, dorpen en een stad in het Land van Cuijk het beste is. Het verhaal daarachter was en is eigenlijk heel eenvoudig: 90% van het beleid en budget van de gemeente wordt in regionaal verband vastgesteld. De gemeenten rondom het Land van Cuijk worden steeds groter (Den Bosch, Oss, Meierijstad) dus invloed van kleine gemeenten zoals Grave en Mill wordt steeds kleiner.

Op 20 september 2017 zeiden drie van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk samen verder te willen. En ook na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen voorjaar bleek dat het geval. Het besluit van september was dus geen ‘toevalstreffer’: tot twee keer toe hebben verschillende gemeenteraden gezegd: wij gaan samen verder. ‘Gesteund’ door rapporten van COELO bleven AB’90, VKP in Mill & St. Hubert en LPG in Grave pleiten voor zelfstandigheid, dan wel voor ‘hooguit CGM’.

Maar sinds de publicatie van het Plan van Aanpak herindeling Cuijk Boxmeer Sint Anthonis is de blinde paniek toeslagen bij deze drie lokale partijen. ‘Shit, ze doen het echt’ zal er vast wel iemand geroepen hebben. En in het plan van aanpak staat waar voorstanders van een herindeling al voor gewaarschuwd hadden. Grave en Mill blijven achter als kleine gemeenten. Grave en Mill zijn voortaan meer geld kwijt omdat de ambtelijke organisatie anders wordt. Grave en Mill mogen niet meepraten over hoe straks dingen gaan lopen in het Land van Cuijk, met een grote gemeente en twee kleintjes. Maar bovenal: Grave en Mill hebben eigenlijk niks meer te zeggen.

Wat dachten AB’90, VKP en LPG nou? Al voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart was duidelijk dat in Cuijk, op ABC na, de partijen daar niks voelde voor een herindelingsgemeente Cuijk-Grave-Mill. De verkiezingsuitslag bevestigde dat. Dat je de verkiezingen in Grave of Mill wint met een strijd tegen herindeling betekent nog niet dat je de strijd tegen herindeling wint.

En ondertussen hebben de inwoners van Grave en Mill het nakijken. Die krijgen straks de rekening gepresenteerd. Bij een herindeling (waarbij je je alsnog op het laatste moment aansluit) omdat je niet hebt meegepraat over hoe dat er uit gaat zien. Of bij ‘zelfstandigheid’, omdat 90% van je beleid en budget toch al is vastgesteld door de regio. Ongetwijfeld zullen AB’90, VKP in Mill & St. Hubert en LPG in Grave roepen dat ze dit voor hun kiezers hebben gedaan. Alleen ik doe mijn werk als volksvertegenwoordiger liever voor alle inwoners.

Joël Hendriks
Liberaal LVC Grave
politiek@joelhendriks.nl
06-41397761

|Doorsturen

Rob Slinkert

2018-12-11 19:06:54

Ik ben benieuwd.

Vanavond 11 december wordt er in de raad van de gemeente Grave over gedebatteerd.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties