Grave

INGEZONDEN: Grave en Land van Cuijk

Door Gabriël Luken

In de vele polemiek rond het al dan niet samengaan van Grave in een groter geheel zou het goed zijn eens in de geschiedenis te duiken. In een oostelijk van Nederland gelegen land is in de dertiger jaren een zelfde situatie geweest. Een kleine maar zéér dominante partij heeft kans gezien door list en bedrog een heel volk te domineren en daarmee het land zelf en een groot deel van Europa naar de bliksem te helpen.

In de peilingen waarin de bevolking van Grave zijn mening kon geven over hoe zij denken over Grave in de toekomst heeft 42,3% aangegeven dat zij met een zelfstandig Grave verder willen. De andere 56,2% waren verdeeld over samengaan met Cuijk en Mill of opgaan in wat het Land van Cuijk gaat heten. Nu de keuze over samengaan met Cuijk en Mill is weggevallen, is het nog maar de vraag of bij een nadere peiling er weer 42,5% voor een zelfstandig Grave zou kiezen.

Wanneer Grave zich nu alsnog aansluit bij het toekomstige Land van Cuijk, heeft Grave nog inspraak in de plaats die Grave in kan nemen in het nog te vormen Land van Cuijk. Echter, wanneer het Land van Cuijk zijn beslag gekregen heeft en Grave uit emotionele gronden aan de kant blijft staan, moet Grave maar afwachten wat er voor Grave nog mogelijk is wanneer Grave zich alsnog uit armoede moet aansluiten.
Jan van Cuijk zal zich in zijn graf omdraaien wanneer die ziet hoe het er in Grave aan toe gaat, die had in zijn tijd al een heldere visie voor Grave in het Land van Cuijk. Gaat het in Grave de kant op dat een minderheid het voor het zeggen krijgt? De geschiedenis heeft geleerd dat dat niet goed kan gaan.

Gabriël Luken

|Doorsturen

Rob Slinkert

2019-10-28 21:31:42

Het is een harde vergelijking maar als een minderheid van 42,3 % zijn wil door wil drukken tegen een meerderheid van 56,2 % dan is dit meer de dictatuur van een gelegenheids democratie die is ontstaan door eigenbelang en de zucht naar status en macht. 

Peter Huvenaars

2019-10-28 22:53:06

Nu LPG Grave inziet dat zelfstandig blijven geen optie meer is vallen ze terug op een gepaseerd station om met Cuijk en Mill samen te gaan en  geven ze 11 "argumenten" om niet met land van Cuijk verder te gaan. Het lijkt wel carnaval!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties