Grave

INGEZONDEN: Graafse vernielzucht

Door Hans Satter

We gaan even terug naar april 2016. Toen kwam met bruut geweld een einde aan het leven van enkele tientallen beeldbepalende knotwilgen langs de oude ijsbaan. De knotwilgen waren een wonder van biodiversiteit. Tussen de takken wemelde het van de insecten die talrijke vogels aantrokken. Oude knotwilgen zijn de favoriete broedplaats van duiven, mezen, het winterkoninkje, kwikstaarten en sommige zeldzame uilensoorten. Het Graafse gemeentebestuur had er geen boodschap aan. Nietsontziend werden aan het begin van het broedseizoen de knotwilgen in één dag en zonder aankondiging met grof materiaal verpulverd en daarmee de natuurlijke habitat van vogels en waterdieren.

Zoals het generaties lang was.

Na enkele jaren later ontstond er nu weer begroeiing op en langs het aangelegde ravelijntje. Allerlei wilde en gecultiveerde planten hadden er hun plek gevonden. Diverse vogelsoorten had er ook weer een stek veroverd. In het broedseizoen zochten jonge vogels en hun ouders er een veilige schuilplaats, mooi beschermd tegen roofvogels en andere vijanden. Zelfs de ijsvogel was terug. De natuur wil tenslotte ook wat.

Maar als de natuur zich weer wat aan het herstellen is, toont het Graafs college immer zijn respectloosheid voor de natuur. Het stuurt op een ochtend enkele machines het veld in om er te slopen wat er te slopen valt. Er mag geen plantje blijven staan, geen vogel is veilig. Kaalslag is het streven.
Hoe cynisch kan het zijn: om de oevers te verfraaien en om waterdieren en -vogels de ruimte te geven, heeft het waterschap voor een aanzienlijk bedrag langs het ravelijn oeverbeplanting heeft aangebracht. Maar daar houdt de gemeente Grave niet van. Alles wordt met maaimachines en grijpers vernietigd.

Contacten met het waterschap leerden ons dat het waterschap allesbehalve te spreken is over de wijze waarop Grave haar wateroevers beheert. Komende week heeft het waterschap daarover overleg met de gemeente. Het Graafs bestuur heeft het waterschap als beheerder van de Raamoevers gevraagd ook de Raamoevers langs de Lovendaalsingel kaal te scheren. Daardoor komt volgens de gemeente het karakter van Grave als vestingstadje beter tot zijn recht. Hoe belachelijk kun je jezelf maken, met ongerijmde argumenten je vernielzucht maskeren. Historisch Grave is verworden tot hysterisch Grave.

Bewoners Lovendaalsingel

Zoals het tot afgelopen dinsdag was.

Maaimachines aan het werk.

Zoals het nu is.

|Doorsturen

John

2019-07-02 12:24:58

Over bestuurlijke onkunde gesproken!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties