Grave

INGEZONDEN: Gemeenteraad Grave

Door Leo de Vreede

Het is al heel lang voor velen, behalve kennelijk de raad van Grave, duidelijk dat op zeer korte termijn een keuze moet worden gemaakt tussen twee kwaaien, Daar worstelt de raad al jaren mee, maar nu is het twee voor twaalf; twee seconden om precies te zijn en dan verandert kiezen in de knoop doorhakken.

Als snel wordt beslist kan nog worden meegedaan met de fusie van de 4 andere gemeenten in het Land van Cuijk. De huidige maatschappij met voor de gemeente taken als zorg, milieu en andere onderwerpen vraagt om grotere gemeenten. In de huidige praktijk werkt het al zo. De afzonderlijke gemeenteraden hebben er niets meer in te brengen en is het voor de uitvoerders van het beleid alleen maar hinderlijk dat ze met zoveel gemeenteraden te maken hebben.

Als niet wordt besloten mee te doen, en dat kan al door gewoon niets te besluiten blijft Grave eenzaam achter. En zelfs de voorstanders van een eigen gemeenteraad voor Grave beseffen dat het dan niet mogelijk is een eigen adequaat ambtelijk apparaat op te zetten. Men wil dan gebruik maken van de ambtenaren van de nieuwe gemeente. Beseft men wel dat men over hetgeen die ambtenaren doen niets te vertellen heeft? Grave kan producten inkopen bij de gemeenteraad van de gemeente Land van Cuijk. Waarvoor hebben we dan nog een gemeenteraad nodig? Dat klinkt dramatisch en dat is het ook. Ik wil LPG en de VVD wel eens vragen welke zaken Grave in zijn eentje beter voor zijn inwoners en ondernemers kan regelen dan binnen de gemeente Land van Cuijk.

En waar houdt de raad van Grave zich mee bezig. Niet met het uitwisselen van argumenten, maar wel over de vraag wanneer een volksraadpleging gehouden kan worden. Wat wil de raad met zo'n evenement, waarvoor geen tijd meer is. Eigenlijk is het gek dat ook de voorstanders van zelfstandigheid aan zoiets willen meedoen. Eén van hun argumenten is toch dat in een kleine gemeente de gemeenteraad zijn inwoners kent en dus weet wat zij willen? Wat wil men met het resultaat van zo'n peiling? Antwoorden hoeft niet want georganiseerd wordt er niets. Om de verwarring nog te vergroten lees ik net dat Keerpunt 2010 of Jacques Leurs zelf (het verschil is niet altijd duidelijk) zoiets gaat organiseren. Daarmee wordt het drama een klucht.

En alsof er nog niet genoeg afleiding van de werkelijkheid is, is onlangs een discussie ontstaan over de objectiviteit van de media. Ook leuk. Zo langzamerhand begin ik te vrezen dat Grave zichzelf buiten spel gaat zetten. Om positief te eindigen wil ik de zelfstandige, maar krachteloze gemeente Grave nog een lijfspreuk meegeven: 'Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk, maar wel dom'.

Leo de Vreede

|Doorsturen

Chris

2020-02-11 12:42:09

Het blijft mij verbazen dat zoveel mensen mee willen doen aan een grotere gemeente. Shit zal hetzelfde blijven of erger worden. Ja samenvoegen is goed voor partijen als ze hier geen grote achterban hebben en in Cuijk bijvoorbeeld wel. Maar ooit gehoord van de uitbreiding van de gemeente Oss? Waarbij de gemeente Ravenstein in op is gegaan. Dorpen in de randgemeenten; waaronder Ravenstein zelf, wordt geen fuck voor gedaan. Alles voor Oss de rest kan dood vallen. Is dat wat echt gewild wordt voor Grave? Opgaan in een grotere gemeente waar het gemeentehuis is, want jn Grave blijft ie echt niet open, het historisch aspect van de stad zal verwateren, shit zal duur blijven of wordt duurder, en eenmaal samengevoegd betekend nooit meer zelfstandig. 

En als ik eerlijk ben graag zou ik de bronnen can oa D66 Grave willen zien waarin gestaaft wordt dat wat ze zeggen ook waar is. 

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties