Grave

INGEZONDEN: En dan nu even de feiten (3)

Door Louis Sparidans


Heeft u ook de twee verhalen gelezen van de LPG onder dezelfde titel? Schaamteloos, om niet te zeggen leugenachtig. Een kat in het nauw maakt rare sprongen! De LPG houdt u graag voor de gek, onder het motto ‘in het belang van de Graafse inwoners’. Maar niet heus!

De LPG ziet haar aanhang slinken en probeert het weer opnieuw op te pompen. Dat is haar goed recht, maar dan moet je wél de waarheid vertellen.
Ik volg de Graafse politiek al geruime tijd en neem al lang waar hoe het er in feite aan toe gaat. De LPG acht zich heer en meester in Grave, daarin volledig ondersteund door het college van burgemeester en wethouders. Dat past niet in een normale democratie.
Ik zal een aantal zogenaamde ‘feiten’ van de LPG in het volgende weerleggen. Vanaf hun eerste verhaal. Daarna ga ik nog in op hun tweede verhaal. Minstens zo schandalig!
Te beginnen met hun eerste ‘feit’: al dan niet een zelfstandig Grave?
Al in 2018 was er een officiële opiniepeiling, mede op aandringen van de LPG. Slechts amper 40% liet toen weten voor een zelfstandig Grave te zijn, maar die uitslag zinde de LPG niet. Vandaar dat de bevolking wordt gevraagd zich volgend jaar nóg eens uit te spreken. Dat is de werkelijkheid! Het zal mij benieuwen of ze die 40% dan nog wel halen.

Tweedens: de financiële situatie van de gemeente.
Ondanks alle loftuitingen van de LPG voor Rijk, Provincie en accountant, is de werkelijkheid compleet anders. Bijvoorbeeld: de Provincie waarschuwde de gemeente Grave al een jaar geleden door te zwaaien met een rode kaart. Het gaat zeker niet de goede kant uit.
Het eigen vermogen van onze gemeente daalde in enkele jaren dramatisch. Daarmee werd in het verleden een deel van de eigendommen van de gemeente gefinancierd. Geen probleem denken burgemeester en wethouders: dan gaan we gewoon in de plaats daarvan schulden aan. Aanvankelijk hadden we nog geen enkele schuld, maar intussen zijn die opgelopen tot bijna 40 miljoen euro, terwijl we eind volgend jaar nog maar ca. 4 miljoen eigen vermogen denken te hebben.
De gemeente leeft ‘gewoon’ op de pof. Daarom dreigt de Provincie met de rode kaart!

In de derde plaats: er worden geregeld feiten achter gehouden, die zeker met de gehele raad zouden moeten worden gedeeld. Het heet net geen liegen, maar iets verzwijgen wat wél gezegd moet worden, valt daar zonder twijfel eveneens onder. ‘Niet de waarheid vertellen’.
Het stelt de gemeente in een kwaad daglicht. Dat zien ook de andere gemeenten in het Land van Cuijk. De LPG vindt dat niet zo’n probleem en schuift de zwarte piet dan graag door naar de oppositie. Zo ook in hun beide zogenaamde ‘feitenrelazen’ zoals gepubliceerd in de Arena resp. de Arena-site.

Ik kom op het tweede verhaal nog terug. Het wordt nóg erger!

Louis Sparidans

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties