Grave

INGEZONDEN: Een nieuw geluid

Door Louis Sparidans

Ik waag het er op. Natuurlijk weten we allemaal dat Grave een zelfstandige gemeente wil blijven. Althans, bij de opiniepeiling vorig jaar stemde 40% daar vóór en dat legden LPG en CDA samen uit dat dát de meerderheid was. Dat Boxmeer, Cuijk en Sint Tunnis wél wilden fuseren was toen al algemeen bekend. Die fusie wordt per 1 januari 2022 een feit.

Maar er is nóg een optie! Uden (inclusief Volkel en Odiliapeel) gaat per 1 januari 2022 eveneens fuseren en wel met de voormalige gemeenten Zeeland en Schaijk.
Ik heb zelf 15 jaar in Uden gewoond, voordat we 35 jaar geleden naar Grave kwamen en ken het als een heel gezellige en zéér vooruitstrevende gemeente. Ook Zeeland en Schaijk ken ik redelijk goed. Dat zal zeker een mooie fusiegemeente worden!

In contacten met vrienden uit die plaatsen komt steevast de vraag naar voren: ‘Waarom wil Grave óók niet met ‘ons’ fuseren?’ En dan kan Mill er ook nog wel bij, wordt er vaak aan toegevoegd. Ik probeer dan steeds de kortzichtige houding in dezen van LPG en CDA uit te leggen met hun ‘grote wens om zelfstandig te blijven’ wat dan meestal een reactie oproept in de zin van ‘Zijn ze wel goed wijs in Grave?’

Misschien moeten we daarnaar wel een nieuwe opiniepeiling in Grave gaan houden…

Louis Sparidans

 

|Doorsturen

Jan

2019-06-26 12:37:26

Wanneer alle gemeenten in de regio fuseren en Grave blijft als eilandje achter, moet je je afvragen of dit wel goed is voor Grave (of erger: voor haar inwoners). Wanneer Grave nu een stinkend rijke, zich voortdurend ontwikkelende gemeente zou zijn, zou je zelfstandig kunnen blijven. Of dit in de praktijk ook zo is? ...

In de jaren '80 koos Grave ervoor om NIET te willen bijdragen aan de spoorverbinding Nijmegen-Den Bosch en dus kwam er in Grave géén treinstation. Jammer voor scholieren en bijvoorbeeld voor blinden en slechtzienden ('want de zorg voor blinden en slechtzienden staat in Grave van oudsher hoog in het vaandel'), want naar school gaan of werken in Arnhem, Oss, Den Bosch of zelfs Utrecht is nu gewoon nauwelijks te doen met het OV.
Gevolg? De jeugd vertrekt. Daarom zie je bijv. bij de meeste sportverenigingen ook een leegloop zodra de spelers de middelbare school hebben afgerond en een vervolgopleiding gaan doen. 

Ander voorbeeld: wie kent de TROP-nota (2e helft jaren '80) nog? Het Touristisch en Recreatief Ontwikkelingsplan zou het toerisme in Grave bevorderen, onder meer door rondleidingen, watersport in de uiterwaarden etc. Met uitzondering van het jaarlijkse beachvolleybal-toernooi in de Maasstraat, het Smartlappenfestival en bijvoorbeeld het Ballonnenfestival (wat allemaal grotendeels door en met geld van de ondernemers, en met hulp van enthousiaste vrijwilligers is georganiseerd) is er weinig toename in toerisme te bespeuren. 

Wanneer bovenop bovenstaande dan nog vastgehouden wordt aan zelfstandigheid van Grave, moet de burger zich afvragen wat hij/zij hieraan heeft en wat men wil: de eigen identiteit behouden totdat men inslaapt, of wat leven in de brouwerij en meer toekomstkansen -ook voor je (klein)kinderen- die je samen kunt pakken?

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties