Grave

INGEZONDEN: Een halve waarheid is erger dan een hele leugen

Door Leo de Vreede

De cijfers in het artikel van LPG met de titel "de gemeente Grave is financieel gezond" kloppen. Maar de accountant heeft meer laten zien en verteld. De financiële positie wordt al een reeks van jaren ieder jaar slechter en dat kun je niet eeuwig volhouden. Zuinig zijn is prima om gezond te blijven. Als je genoodzaakt bent te bezuinigen, dus voorzieningen moet schrappen en lasten voor de burgers moet verhogen -en dat moet Grave- kun je toch niet volhouden dat Grave financieel gezond is.

Ja, de positie was prima en er is veel geïnvesteerd. Er is ook nog 10 miljoen in het Wisseveld gestopt, maar wat hebben we voor teruggekregen? De investering in Catharinahof verhindert dat Grave West een ontmoetingsruimte krijgt. We lopen een risico met de scheepswerf en ook de investering in het sportpark, die nog niet in de cijfers is verwerkt drukt de financiële positie van de gemeente nog verder omlaag. Ook dat heeft de accountant verteld en laten zien.

Een accountant controleert de cijfers en die kloppen, Maar de accountant gaat niet verder dan constateren dat de patiënt nog niet ziek is. Maar dat wil niet zeggen dat Grave gezond is.

Dat houdt de provincie in het oog. Er is dan ook een brief van de provincie waarin een oordeel over de begroting wordt gegeven (waarin het sportpark dus niet is verwerkt). En dat oordeel liegt er niet om. Om in voetbaltermen te blijven: een gele kaart en nog een hele wedstrijd te spelen.

Grave staat al onder extra toezicht. Door een technische truc die "schuivend evenwicht" wordt genoemd kon de begroting door de provincie worden geaccepteerd. Die truc lijkt op een truc van de kapper die op zijn deur een biljet heeft met "morgen gratis scheren". Daar trapt de provincie nu niet meer in.

LPG eindigt met: "Samengevat: de financiële positie van de gemeente Grave is goed* en we moeten ons huishoudboekje op orde houden.

Dat had op gezag van accountant en GS moeten zijn: "Samengevat: De financiële positie van de gemeente Grave was goed maar verslechtert al een reeks van jaren, en dat is zorgelijk. Het huishoudboekje deugt niet en dient voor 2023 in orde te worden gebracht.

Dat betekent nog al wat. Nu al staat vast (in de huidige begroting) dat de bibliotheek dicht moet op 1 januari 2022. Dus tegelijk met de de fusie van de andere vier gemeenten

Grave moddert dan alleen verder en redt het niet. Ik ben (gelukkig) geen accountant en geen GS. Maar dit is wel mijn oordeel over de financiële positie van Grave.

Leo de Vreede

|Doorsturen

John

2020-02-14 10:00:50

En zo modderen we maar aan met die wijzen van de LPG! Fijne toekomst gewenst en we nemen de jaarlijkse verhogingen van de belastingen/WOZ wel op de koop toe. 

Th Reijnen

2020-02-14 11:28:08

In Cuyk hebben ze de onroerende zaak belasting met maar liefst 23% VERHOOGD GELUKKIG HOREN WE DAAR NOG NIET BIJ 

Louis Sparidans

2020-02-14 12:03:15

Theo, Theo toch, wat een goedkope reactie van je. Jij zou beter moeten weten. Het is juist, Cuijk maakte vorig jaar een behoorlijke inhaalslag, maar het uiteindelijke percentage voor de OZB voor dit jaar (2020) is in Cuijk altijd nog 10% LAGER dan in Grave.

Marleen

2020-02-14 15:54:01

Dan maar naar Oss 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties