Grave

INGEZONDEN: Democratie in Grave

Door Hans Satter

In Mill mogen de burgers in januari naar de stembus. De inwoners kunnen dan aangeven of Mill zelfstandig moet blijven of zich moet aansluiten bij het herindelingsproces in het Land van Cuijk. Het referendum kwam er onder grote druk vanuit de bevolking om mee te doen aan de vorming van één gemeente Land van Cuijk, Een burgerinitiatief leverde liefst 2000 handtekeningen op.

In Grave werd in november aan de gemeenteraad ook een petitie aangeboden met 1200 handtekening waarin gevraagd werd om een referendum. Anders dan in Mill hadden de Graafs coalitiepartijen (LPG en CDA) er geen boodschap aan. Zij verzetten zich tegen één gemeente Land van Cuijk en een referendum vinden zij niet nodig.

Machtsdenken
LPG en CDA zijn geïnfecteerd met machtsdenken. Zij hebben een enge zelfs gevaarlijke opvatting over democratie. Er is bij deze partijen het volstrekte onvermogen om de beslissingsmacht te delen met de oppositie en al helemaal niet met de bevolking. Een directe beïnvloeding door burgers bij belangrijke beslissingen is ze een gruwel.
Democratie is volgens deze partijen heel simpel: de meeste stemmen gelden. En wie de meeste stemmen heeft, heeft de macht. Naar burgers of andere partijen hoeft dan vier jaar lang niet geluisterd te worden.

Frontlinie
Lokale politiek dient de frontlinie te vormen van de democratie. Daar liggen de kansen om burgers direct bij politieke besluitvorming te betrekken door ze te horen en ze een stem te geven. Dat is wezenlijk anders dan mensen één keer in de vier jaar naar de stembus lokken met misleidende praatjes.

Lokale politiek moet ook garant staan voor openheid en betrouwbaarheid. Met het laatste moet je vooral bij het CDA niet aankomen. Zoals Judas ooit voor dertig zilverlingen Jezus uitleverde aan de Romeinen, zo bedroog het CDA zijn kiezers voor een wethouders baantje ten dienste van hun voorman Ben Peters die tot dan toe kiezers had gepaaid met het motto ‘het CDA is voor één krachtige gemeente Land van Cuijk’. Dat is de moraliteit van het CDA in Grave.
Met de LPG weigert het CDA nu om zich aan te sluiten bij de vorming van een nieuwe krachtige gemeente in de regio. Zelfs een referendum daarover houden zij af. Burgers hebben bij deze partijen geen stem. Zij mogen over twee jaar weer een hokje rood kleuren.

Grave heeft een reputatie op te houden van zwak bestuur, van achteraan lopen en te laat komen. LPG en CDA willen dat graag zo houden. Het is maar dat u het weet.

Hans Satter

 

|Doorsturen

Han

2019-12-18 17:16:44

Maar Gravenaren,althans hun bestuurders, hebben geld zat

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties