Grave

INGEZONDEN: De gemeente Grave gaat hard onderuit

Door Wil Baaijens en Hans Satter

Het gerechtshof in Den Bosch heeft in een keihard vonnis uitgesproken dat de gemeente Grave schuldig is aan het faillissement in 2012 van de Graafs scheepswerf waarmee zestig medewerkers op straat kwamen te staan. Grave wilde van de scheepswerf af en stuurde aan op een koude sanering van de werf. Het gaat de Graafse burgers vele miljoenen kosten.

Al in 2006 trachtte de gemeente met bedenkelijke argumenten (via een herziening van het bestemmingsplan) de bedrijfsactiviteiten van de werf te dwarsbomen. In januari 2010 brengt de directeur van de werf zijn grote bezorgdheid over aan de gemeente over de toekomst van de werf met zijn directe en indirecte werkgelegenheid voor een groot aantal Graafs gezinnen en middenstanders. Indien zijn verzoek om schepen te mogen bouwen van 135 meter i.p.v. de toegestane 110 meter zou worden afgewezen zou het voorbestaan van het bedrijf in gevaar komen. De Graafs politiek, aangevoerd door CDA-wethouder Daandels heeft er geen boodschap aan. Enkele maanden later valt het doek voor de werf.
Vier weken na het faillissement komt het stedenbouwkundig bureau BRO al tot de conclusie dat de gemeente een vergunning voor de bouw van grotere schepen ten onrechte heeft afgewezen en daardoor een onnodige beperking opwierp voor “een doelmatige en duurzame bedrijfsvoering van de scheepswerf.”

Bij het dwarsbomen van de scheepswerf kreeg het Graafs bestuurscollege ruime steun van de raad. Drie daarvan Ben Peters, (CDA), Anja Henisch en Rik Joosten (beiden LPG) zijn nu -ironisch genoeg- wethouder. Zij hadden geen enkele compassie met de werkenden van de werf *1). Dit gezelschap zal nu als gemeentebestuur een miljoenenclaim moeten afhandelen.
De wijze waarop wethouder Ben Peters (nu de eerstverantwoordelijke) naar buiten toe reageert is zorgelijk. Bang voor zijn functie stelt hij op voorhand dat het geen zin heeft hem weg te sturen. Zijn sullige motief daarvoor is dat er na hem toch weer een ander komt. Treurig is ook dat hij het gerechtshof amper serieus neemt. Volgens Peters is het allemaal niet zo zwart-wit. Het hof heeft kennelijk nogal subjectief geoordeeld. Hij vindt het oordeel van het hof gewoon een kwestie van interpretatie. Een respectvolle benadering van de uitspraak van het hof is de man volkomen vreemd.
Peters doet het vervolgens voorkomen dat hij met cassatie een financiële ramp voor de gemeente kan voorkomen. Een wethouder zou beter moeten weten. Cassatie verandert niets aan de uitspraak van het gerechtshof. De hoge raad gaat alleen na of de rechtsgang volgens de regels is verlopen. Cassatie zal de rechtsgang weer met jaren verlengen. De schuldeisers moeten maar wachten. Ook kondigt Peters aan dat hij eventuele claims van schuldeisers zal gaan aanvechten. Het is traineren op (torenhoge) kosten van de gemeenschap, een verwerpelijke moraal.

Wat staat het gemeentebestuur wel te doen? Respecteer de uitspraak van de rechter en neem je verlies. De gemeente wil vijf tot zeven miljoen euro schuld maken voor een megalomaan voetbalcomplex. Daar moet voorlopig maar van worden afgezien. De claims van de zijde van de scheepswerf zullen heel wat hoger liggen. Dat kan er echt niet meer bij. Er moet volledige openheid van zaken komen over de teloorgang van de scheepswerf en de financiële gevolgen voor de gemeente. Wie heeft welke rol gespeeld?
Omdat drie hoofdrolspelers van toen nu wethouder zijn, kun je een grondig en objectief onderzoek niet aan de raad overlaten. Een mogelijkheid is de regionale rekenkamer die dan wordt bijgestaan door enkele deskundigen. Geheimhouding is onnodig, het vonnis en bijbehorende documenten zijn gewoon op internet te vinden.

Hans Satter en Wil Baaijens

|Doorsturen

dorotique

2019-03-19 16:16:23

schandalig wat er hier is gebeurd

John

2019-03-20 12:31:50

Helemaal mee eens en dat prestigeproject met dat voetbalcomplex van de LokalePretpartijGrave gelijk van de baan!!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties