Grave

INGEZONDEN: Cultuureducatie gered

Door Joël Hendriks van Liberaal LVC Grave

Vorige week dinsdagavond stond er in Grave eigenlijk een dubbele raadsvergadering op de agenda. De begroting stond op de agenda en daarnaast nog de reguliere raadsvergadering aan onderwerpen. Dat is eigenlijk vragen om problemen, zou je zeggen.

Niet instemmen met een begroting is de uitzondering. Toch is dat wat wij gedaan hebben. Veel politici zeggen dat als je niet instemt met een begroting je het eigenlijk met helemaal niks van het beleid eens bent. Alleen dat was niet onze reden. Wij hebben gekeken naar onze wettelijke taak: de raad ziet erop toe dat de begroting structureel en reëel in evenwicht is. Dat was met de begroting die voorlag, zelfs na bezuinigingen, niet het geval.

Er lag een flinke lijst met allemaal bezuinigingsvoorstellen op tafel. Vanuit onze fractie hebben we laten zien dat we niet alleen maar ‘nee’ zeggen, maar ook bereid zijn voorstellen te doen om de begroting weer in orde te krijgen. En ook bereid lastige keuzes maken. Er lag een voorstel om te besparen op de cultuureducatie in Grave. En een ander voorstel om geld voor de dorpen en wijken niet langer meer daarvoor in te zetten. Het college van burgemeester en wethouders had daar 'ja' tegen gezegd. Maar daar hebben wij een stokje voor gestoken. Ons amendement ‘Combideal Liberaal LVC’ heeft met 7 stemmen (CDA, VP Grave, VVD, Liberaal LVC Grave) en 6 stemmen tegen (LPG) het gehaald. En daar zijn we best trots op.

Dankzij dit amendement is er ook de komende jaren geld voor de basisscholen om hun leerlingen kennis te laten maken met cultuur. Het gaat over theater, muziek, rap, dans, poëzie, fotografie, bezoek aan lokale musea, workshops met de harmonie en ga zo maar door. Ook blijft er geld beschikbaar voor de dorps- en wijkraden, straks ook in het kader van de te ontwikkelen kernendemocratie, om dingen mogelijk te maken die anders niet zouden kunnen.

Ook onze motie vreemd aan de orde van de dag (nou ja, toen gestemd werd was het al bijna nacht…) over de tarieven van het tuinafval (BCA), die wij samen met de coalitiepartijen CDA en LPG hebben ingediend, heeft het gehaald. Een andere motie over een busverbinding tussen Grave en Wijchen haalde het ook. Dat was ook een van onze thema’s bij de verkiezingen. Kortom een succesvolle avond.

Had het nog beter gekund? Ja. Wegens omstandigheden moest het D66-raadslid voortijdig de vergadering verlaten. We wensen hem heel veel sterkte toe en hopen hem, net zoals Ben Litjens, snel weer terug te mogen zien in de raadszaal. 

Joël Hendriks 
commissielid Liberaal LVC Grave

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties