Grave

INGEZONDEN: Besturen is vooruitzien

Door Louis Sparidans

Alle inwoners van Grave horen en lezen het al jaren: Grave wil zogenaamd zelfstandig blijven! Terwijl alle grotere plaatsen in onze regio (Oss, Uden, Boxmeer, Cuijk enzovoort) beseffen dat ten behoeve van een behoorlijke bestuurskracht niet aan een fusie valt te ontkomen, weet Grave het beter: wij doppen gewoon onze eigen boontjes! Althans, zo lijkt het.

Vorig jaar mochten we middels een opiniepeiling nog onze mening geven: zes van de tien mensen in Grave stemden voor een of andere vorm van fusie en slechts vier van de tien waren toen voor een zelfstandig Grave. Duidelijk, zou je zeggen.
Toch besloten de LPG en het CDA om vooralsnog zelfstandig te blijven. Ofschoon het CDA feitelijk al vóór de opiniepeiling, zonder enig voorbehoud, meteen voor één (grote) fusie had gekozen. Maar toen hun voorman (Ben Peters) door de LPG een wethouderszetel kreeg aangeboden waren ze meteen om. Het is toch heerlijk om wethouder te mogen zijn en goed voor zijn pensioen, vond hij kennelijk en dús moet Grave nog maar een paar jaartjes wachten op verandering! En zo gaat het gehannes in Grave nog wel een tijdje door.
De burgemeester, ofschoon hij feitelijk hét voorbeeld van een goede bestuurder zou moeten zijn, houdt zijn mond. Niemand (behalve zijn vrouw) mag weten wat zijn opvattingen zijn aangaande fusie of zelfstandigheid, verklaarde hij onlangs nog. ‘Ze zoeken het maar uit’ denkt hij wellicht.
Intussen vergeet het gehele gemeentebestuur, raadsleden en college van B&W, dat besturen van een gemeente eigenlijk gelijk staat aan vooruitzien. Naar de toekomst kijken dus. Ik heb in mijn arbeidzaam leven ook een tijdlang mee-bestuurd. Ik weet waarover ik praat.Misschien moeten we het ‘hele boeltje’ (burgemeester, wethouders, raads- en commissieleden) maar een dag lang de hei op sturen, met de verplichting er gezamenlijk uit te komen. Anders nog maar een dag erbij. Een heisessie, noemen ze dat. Op kosten van alle inwoners van Grave. Inmiddels heeft een en ander toch al een heleboel tijd, energie, rapporten en dús gemeenschapsgeld gekost, maar het is een kniesoor die daarop let, vindt kennelijk ons gemeentebestuur.

Louis Sparidans

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties