Grave

INGEZONDEN: Beste burgemeester, kan dit eigenlijk wel?

Door Louis Sparidans

U was er op 18 februari tijdens de raadsvergadering bij en keek er naar. U voert altijd de regie, behalve toen. Een nipte meerderheid van de Raad, bestaande uit LPG, VVD en Keerpunt 2010, besloot de Graafse bevolking op 14 mei a.s. een onzinnige vraag voor te leggen: ‘Bent u voor of tegen het behoud van de gemeente Grave? Ja of nee.’ Een vraag uitsluitend gebaseerd op wensdenken. Subjectiever kan nauwelijks. Maar wel op kosten van de gemeenschap!

Een vraag verder zonder enige toevoeging! Wel met een beperking: de drie woorden ‘Land van Cuijk’ moeten worden doodgezwegen en mogen dus nergens worden gebruikt. U sloot de vergadering weliswaar ‘met treurnis’ af, maar het was niet duidelijk dat dit ook sloeg op het besluit tot deze onzin-vraag. U had niet door, dat ongeacht de antwoorden op die vraag de gemeente Grave nog minstens tot 2026 zogenaamd zelfstandig zal moeten blijven doorsukkelen. U sprak van een ‘black-box’.

Hopelijk doorziet wél de Commissaris van de Koning in Den Bosch deze onzin-vraag in zijn advies aan de Minister later dit jaar. Anders is de hoop gevestigd op ons Parlement, in het besef dat Grave in zijn eentje zó niet naar behoren verder kan. Of ze zien Grave gewoon als ‘Gekke Henkie’ in Noord-Brabant, met déze volksraadpleging resp. met déze vraagstelling. Dat zou een gigantische blamage zijn, in de eerste plaats voor u, in uw functie als burgemeester.

Het zijn uitsluitend de raadsleden van LPG, VVD en Keerpunt 2010 die nú al proosten. Hun zetels op het pluche zijn gewaarborgd, denken ze althans, evenals hun persoonlijk aanzien die ze menen te hebben als raadslid. Hun ego’s zijn gestreeld. Althans tot aan de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen over twee jaar, in het voorjaar van 2022. Mits de inwoners van Grave dan anders besluiten en dat valt wel te verwachten.

U mag nog langer burgemeester blijven, maar of dat nu wel zo leuk is? Ofschoon, ik sluit niet uit dat u bij nader inzien alsnog kans ziet om de vraagstelling op 14 mei a.s. in overleg met de betrokken partijen te wijzigen. Waar een wil is, is een weg, zeiden wij vroeger. Maar dan moet die wil tenminste óók aanwezig zijn bij de LPG. Helaas twijfel ik daaraan. Integriteit staat bij hen niet zo hoog in het vaandel.

Maar misschien doet het er in verband met de thans heersende coronacrisis allemaal niet meer toe.

Louis Sparidans

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties