Grave

INGEZONDEN: Belevenissen op een milieustraat

Door Wilma Dorussen

De afgelopen week heb ik eindelijk de moed verzameld en ben ik gestart met het opruimen van mijn garage en schuur. Allerlei spullen gaan er door mijn handen, spullen die ook door de handen van mijn allerliefste maatje zijn gegaan en waar hij tijdens zijn leven geen afscheid van heeft kunnen nemen. Nu gaat dat dan toch echt gebeuren. Het is een bonte verzameling van spullen: oude matrassen, een oude meterkast, talloze latten/planken/houtjes, een oude vouwfiets. De berg wordt alsmaar groter.

Mijn broer en zijn vrouw melden zich zaterdagochtend op tijd met auto en aanhangwagen en alles wordt ingeladen. Op weg naar de milieustraat in Haps. We zijn daar alle drie al lang niet meer geweest en zijn dan ook verbaasd dat we ons bij de ingang niet hoeven te identificeren en ook geen kosten in rekening worden gebracht. We worden verzocht door te rijden en onze spullen in de verschillende “zones” te droppen. Om ons heen kijkend bemerken we dat dit niet de milieustraat is die we ons herinneren. We proberen ons te oriënteren en te bedenken hoe we dit moeten aanpakken en waar we nu precies wat moeten laten. Voor dat bedenken en oriënteren krijgen we niet veel tijd. Er wordt al snel geroepen dat we de boel ophouden, dat we rond moeten rijden en de spullen uitladen en “niet met spullen moeten gaan rondlopen”. Oké, dat willen we wel, maar het afval is niet volgorde van de “zones” ingeladen op de aanhangwagen, helaas. Daarbij wordt er ook geroepen, nee geschreeuwd, dat iets niet in zone nog wat mag, maar naar een andere zone moet. Helaas zijn we niet afgestudeerd in afvalscheiding op de milieustraat in Haps. De medewerkers van de milieustraat roepen ons toe, geïrriteerd, bozig en verontwaardigd. Binnen 10 minuten zijn we met ons drieën veranderd van zelfstandig functionerende mensen in deze maatschappij, in zenuwachtige onzekere onderdanen. Totdat ik het zat ben en de mannen van de milieustraat op dezelfde manier toeschreeuw dat het best op een andere toon kan en mag, dat we de weg niet weten en dat hulp wenselijk is. De mannen schrikken enigszins van mijn reactie maar pakken het wel op.

Beste mannen van de milieustraat: niet iedereen heeft de intentie om de boel te besodemieteren als ze afval komen droppen. Niet iedereen weet hoe het werkt. Dus als je weer eens iemand op soortgelijke wijze als een kip zonder kop ziet ronddwalen met afval in de milieustraat, vraag eens of ze weten of ze bekend zijn met de huidige werkwijze van de milieustraat. Zo niet, help ze dan gewoon vriendelijk verder. Zo moeilijk is dat toch niet?

Wilma Dorussen
Grave

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties