Grave

INGEZONDEN: Als ik toen wist wat ik nu weet had ik het nooit gedaan!

Door Joeri Nuijen van Lokale Partij Grave

Scrollend over LinkedIn kwam ik een filmpje tegen van de bijpraatsessie over de nieuwe gemeente Land van Cuijk i.o.


Aandachtig heb ik het bekeken en mijn complimenten voor de opzet en voor de gekozen manier. De gasten bij deze bijeenkomst waren raadsleden die ervaring hebben met een herindeling in Meijerijstad en ze hadden stuk voor stuk ook een eerlijk verhaal. Wat gaat na herindeling beter, wat blijft het zelfde en wat zou er mogelijk kunnen veranderen?

In het bijzonder viel mij een van de twee raadsleden uit Schijndel op. Hij was eerlijk en oprecht en gaf een duidelijk beeld over hoe de herindeling verliep en verloopt in hun gemeente. Hij stelde dat het raadswerk er interessanter en uitdagender op was geworden maar hij stelde ook vraagtekens bij het draagvlak onder de burgers en de betrokkenheid van de burgers bij de herindeling van de drie gemeentes tot Meierijstad. Ook werd er gesteld dat de gemeente net zoveel samenwerkingsverbanden had voor de herindeling als erna. Hij liet zich ook ontvallen dat hij destijds voor de herindeling had gestemd maar dat wanneer hij het nu weer zou moeten doen met de kennis van nu dat hij het nooit had gedaan.
En daar zit voor mij nu net het probleem. Ik denk dat een zelfstandige gemeente het beste is voor Grave maar als de meerderheid voor herindelen is, is dat het besluit van de inwoners. Ik zit in de gemeenteraad voor de inwoner van de gemeente Grave en elke dag wil ik 100% geven voor deze fantastische gemeente met haar 4 kernen. Ik ben ook niet bang om naar de toekomst te kijken want tijden veranderen continu en dat is niets nieuws. Trends komen en gaan, dingen worden groter of na verloop van tijd juist weer kleiner. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat goed of fout eigenlijk niet bestaat. Een “rolmodel herindeling” is er niet, het bewijs dat zelfstandigheid het beste is evenmin. Maar wat moet je dan? Ik heb veel gelezen. Rapporten die meer gericht waren op herindelen, rapporten die voordelen in het een zagen en rapporten die voordeel in het ander zagen. Kortom na heel veel lezen zijn er voor allebei de bestuurlijke vormen voor- en nadelen te benoemen. Wat je wel weet, is wat je nu hebt en wat je niet weet is wat je dadelijk wel of niet krijgt want als 2020 één ding heeft bewezen, is eigenlijk dat niets heel erg zeker is.

Wat ik wel weet is dat hoe het nu gaat, het een flinke uitdaging is om raadslid te zijn en dan bedoel ik de manier hoe wij als bestuur van deze fantastische gemeente Grave met elkaar omgaan. Het gaat eigenlijk maar om een ding en dat is steeds maar weer die discussie over herindelen of zelfstandigheid. Telkens als het daar over gaat, schiet men in de gordijnen van links tot rechts. En vliegen de persberichten de inwoner de dag erna om de oren. Ik zou zeggen tegen het bestuur van Grave inclusief mijzelf: stap uit de bubbel, neem afstand en kijk naar je gemeente. Aanschouw hoe mooi hij eigenlijk is en accepteer dat we het niet altijd eens met elkaar zijn. Ruim met elkaar op wat minder mooi is, los op wat opgelost moet worden en geniet ook een beetje van al die ontwikkelingen in alle kernen en prachtige initiatieven, want er gebeurt heel veel moois in onze gemeente.

En ja, de spanningen zijn hoog en er gebeurt veel, heel veel en regionaal, provinciaal en landelijk word er naar onze gemeente gekeken. Wat ik meer probeer te zeggen is: ik wil niet het raadslid zijn die over een aantal jaar wordt uitgenodigd en zegt, als ik wist wat ik nu weet had ik het nooit gedaan. Ik wil over een aantal jaar kunnen zeggen dat het traject naar de keuze hoe Grave bestuurd moet worden, in onze gemeente wat langer heeft geduurd maar wel gezorgd heeft dat ik weet dat ik samen met de inwoners de juiste keuze heb gemaakt want de inwoner beslist. Het gaat mij niet om mijn raadszetel, ik wil alleen maar het beste voor de inwoners van deze gemeente, welke keuze zij ook maken. Ik zou graag niet dat raadslid uit het heringedeelde Meijerijstad willen zijn, dat over een paar jaar moet zeggen “als ik toen wist wat ik nu weet, had ik het nooit gedaan”.

Joeri Nuijen
Raadslid Lokale Partij Grave

|Doorsturen

Inwoner

2021-01-07 12:00:14

Joeri, gezien de huidige financiële en bestuurlijke situatie in de gemeente, zou je dan over een paar jaar wél degene willen zijn die moet zeggen "als ik toen wist wat ik nu weet, had ik het veel eerder gedaan"?
Alle tijd die nu door de LPG gerekt wordt kost de inwoners alleen maar geld. Komt bij dat er ook nog eens (wellicht voor maar 4 jaar?) een nieuwe burgemeester aangesteld moet worden. En dan nog de meest rare voorstellen die er nu nog snel even doorheen gedrukt lijken te moeten worden.
Ik denk dat de meeste inwoners van de gemeente Grave straks zullen zeggen over het zelfstandig blijven "hadden we het maar nooit gedaan"...

Louis Sparidans

2021-01-07 13:55:20


Beste Joeri

Mijn complimenten voor je openhartige verhaal. Goed verwoord. Ik vind het daarom éxtra jammer dat ik je tijdens raadsvergaderingen nooit hoor.

Met nog twee anderen behoor jij meer tot het ‘stemvee’ van de fractie, waarvan drie anderen feitelijk de dienst uitmaken. En dat is jammer.

Zelfs als de zelfbenoemde ‘financieel experts’ van de fractie bij herhaling grote onzin uitkramen dat Grave er zo goed voorstaat, sta jij daar achter. Dan hoor ik je in de praktijk eigenlijk alleen maar zeggen: vóór of tegen. En dat is het dan.

Waarschijnlijk mag je ook het woord niet voeren van Anja of Astrid. Maar, je verdient beter!

Jij lijkt me ook niet de man om te ruziën met andere gemeenten in het Land van Cuijk en er zelfs een juridische strijd mee aan te gaan, waartoe de burgemeester en wethouders wél hebben besloten.

Dat de Provincie de gemeente Grave onder curatele heeft gesteld, is zeker niet jouw schuld, lijkt me. Alleen de burgemeester en zijn wethouders hebben zich daarvoor in de nesten gewerkt.

Tot slot nog even aandacht voor de inhoud van je verhaal. Ik woon nu 36 jaar in Grave en heb aanvankelijk ook gedacht dat Grave best zijn karwei zelfstandig aankan.

Maar de laatste tien/vijftien jaar hoef je geen ‘deskundige’ te zijn om te constateren dat Grave zich steeds verder in de nesten werkt en dat is buitengewoon jammer.

Ik ben het geheel met je eens: Grave is een fantastisch stadje, maar verdient zeker geen pluim als het op het gemeentebestuur aan komt.

Louis Sparidans

Louis Sparidans

2021-01-15 20:15:11


Joeri, mogelijk weet jij ook dat 10 jaar geleden, in 2011, de gemeente Lith zich bij Oss aansloot. Als tegenhanger van je eigen verhaal hierboven over Schijndel, las ik vandaag in de Gelderlander een volkomen andere beleving van een inwoner van Lith, hoe hij achteraf de herindeling vindt.

Ik laat het begin van het artikel ter kennisneming hierna volgen.

'Geloof me, niemand in het dorp wil meer terug naar de oude gemeente Lith’.
Betrokkene blikt terug.

In den beginne overheerste de emotie; de ratio volgde snel. Da's zo'n beetje de notendop waarin Noud Bongers, als Lithenaar der Lithenaren, de eerste dorpsdagen in het stadse Oss verpakt.

Op de voorbije 1ste januari was het exact tien jaar geleden dat een gemeentelijke herindeling een eind maakte aan de zelfstandigheid van 'zijn' Lith. ,,Maar nu is het beter dan ooit tevoren. Geloof me, niemand wil meer terug naar die oude gemeente. Ja, dat durf ik gerust te stellen."

Zo kan het dus ook zijn.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties