Grave

'Voor alle ouderen, mantelzorgers, familie en buren'

Informatiemiddag 'ouder worden' in Catharinahof

Door Freddy Klooté

GRAVE - Fysiotherapeut Frank Emmaneel en verpleegkundige Annemarie Wijnands zijn het er roerend over eens. “Deze middag krijgen de bezoekers alle informatie over ouder worden en wat dat betekent voor de mens zelf. Maar ook voor zijn/haar omgeving. Voor familie, die, net als buren en kennissen plotseling mantelzorgers kunnen worden”. Annemarie: “Deze middag wordt gepresenteerd door de Thuiszorg van BrabantZorg, de Groepspraktijk Fysiotherapie Grave en de Ergotherapie van BrabantZorg. In anderhalf uur zullen we de bezoekers een beeld schetsen over allerlei zaken waarmee ze te maken kunnen krijgen”. Er is natuurlijk ook gelegenheid om vragen te stellen”, vervolgt Frank. “Aan de hand van stellingen beginnen we de bijeenkomst. De mensen kunnen daarop reageren. En zo komt het gesprek vanzelf op gang”. De middag wordt gehouden op 10 april, van 15 tot 16.30 uur, in de Congresruimte van Catharinahof. Het is gratis entree. U wordt voorzien van koffie of thee met iets lekkers. Annemarie: “Voor het inrichten van de zaal zouden we het leuk vinden als mensen zich van tevoren zouden aanmelden. Dat kan telefonisch bij mij via 06–22787936 of per e-mail: annemarie.wijnands@brabantzorg.eu."

Frank Emmaneel en Annemarie Wijnands.

“Een lezing over ouder worden en het voeren van eigen regie binnen de zorg, dat is toch wat we allemaal graag willen als het eenmaal zover is?” vraagt Frank zich hardop af. “Er is zoveel te doen in de zorg, er zijn zoveel verschillende inzichten, dat het best moeilijk kan zijn om daarin uw weg te vinden. Door deze informatiemiddag willen we u en uw naasten vertellen en uitleggen wat er allemaal bij komt kijken als u ouder wordt. Wat u daarmee kunt doen en bij wie u terecht kunt”.

Informatie over leven
“Door de industriële ontwikkeling, sterke verbetering in hygiëne, gezondere voeding, verbetering van arbeidsomstandigheden en de komst van antibiotica, leven we in Nederland steeds langer. Dat is mooi. Maar aan de daarmee gepaard gaande veroudering ontkomen we niet. We bespreken allerlei oorzaken van verouderen. Zoals DNA-schade, inactieve cellen, cross-links en elastine. Op papier moeilijke begrippen, maar wij zijn erbij om die uit te leggen. We proberen natuurlijk om iets tegen die veroudering te doen. Met anti aging. Anti-oxidanten bijvoorbeeld. Vitamines A, E en C. We zullen het over Melatonine hebben. Over androgenen”, vertelt Frank Emmaneel. De 39-jarige fysiotherapeut heeft na het behalen van zijn diploma voor fysiotherapie alle mogelijke cursussen en studies gevolgd. Van klinisch neurologisch onderzoek tot aansluiting bij Parkinsonnet, van beweegprogramma’s artrose en cardiovasculair risicomanagement. Hij is nu vol enthousiasme bezig met zijn Masterstudie fysiotherapie in de geriatrie. Ook Annemarie Wijnands weet alles van de zorg voor ouderen. Zij is leider van een team dat in de thuiszorg werkt. Zij is ook degene waarover de Arena schreef toen het Verpleegkundig spreekuur werd gestart: “Dat bestaat nog steeds en de mensen zijn nog steeds welkom. Je mag me ook bellen hoor”. Ook al zo’n enthousiasteling.

Geriatrische reuzen
Er wordt uiteraard gesproken over de zogenaamde geriatrische reuzen. Die ontwikkelingen in de levensloop die we allemaal kunnen tegenkomen. Frank: “Gestoorde mobiliteit. Gestoorde stabiliteit. Begint met vallen. Gestoorde communicatie, psychische stoornissen en incontinentie. Geen onderwerpen waar mensen dol op zijn, maar die in de weerbarstige praktijk op onze weg kunnen komen. We leggen dingen uit. We gaan het hebben over gewrichtsaandoeningen, spierarmoede en verminderde waarneming van het lichaam. Over artrose. Wat u er zelf aan kunt doen. Wanneer u het beste hulp kunt zoeken. Het evenwichtsorgaan zal de revue passeren. De toestand van uw ogen. We gaan het over bloeddruk hebben. Over hoe u aanpassingen in uw huis kunt aanpakken. Natuurlijk speelt ook uw schoeisel een rol”.

Een geweldige hoeveelheid gespecialiseerde informatie, die door deskundigen die bij BrabantZorg werken wordt uitgelegd. Zoals bijvoorbeeld door Laura van de Weem. Zij werkt sinds 2009 als ergotherapeut bij BrabantZorg. Vanuit hun kantoor in Schaijk gaat het vijf man/vrouw sterke team aan de slag. “Wij bezoeken de cliënten altijd in de thuissituatie, wat voor ons als voordeel heeft dat de cliënt handelt zoals die het gewoon is. We krijgen een beeld van de woonomstandigheden. We richten ons specifiek op de ouderenzorg”. Laura is gespecialiseerd in het Edomah-programma. Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorger. Aan huis. Ook zij gaat zich bij Parkinsonnet aansluiten. De Graafse is weet wel raad met de verhalen en situaties van de Graafse ouderen. “Die komen mij bekend voor”.

Ook Esther Jansen zal aanwezig zijn: “Ik ben een jonge, enthousiaste fysiotherapeut, met affiniteit op het gebied van geriatrie, gerontologie en revalidatie. Goed in het creëren en behouden van contact met patiënten. Ik werk graag in teamverband, maar kan ook zelfstandig goed functioneren”.

Uiteraard komt er nog veel meer ter sprake. Een niet te missen middag in Catharinahof. Schrijf de datum maar met grote letters in uw agenda.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties