Grave

Indrukwekkende lezing Sinan Can in Graafse Sociëteit

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Nijmegenaar Sinan Can is een Turks-Nederlandse onderzoeksjournalist en werkzaam bij BNNVARA. Hij ontving verschillende prestigieuze prijzen voor zijn werk. Zondag 29 september was hij 's middags te gast in de Sociëteit Tot Nut Ende Vermaeck in Grave.

De ontroerende documentaire serie ‘Sinan zoekt de klas van Elias’ werd begin dit jaar uitgezonden. Daarin ging Sinan op zoek naar de Syrische klasgenootjes van Elias, die zeven jaar daarvoor vanuit Aleppo naar Nederland vluchtte. De serie ‘De verloren kinderen van het Kalifaat’ maakte een jaar eerder veel indruk. Daarin ging hij met een vader van twee IS-kinderen naar Syrië. De zoon (15) vond de dood, de door Koerden gevangen gehouden dochter heeft twee kleine kinderen. De vader gaat terug, maar moet zijn dochter en kleinkinderen achterlaten. Nederland wil ze niet toelaten.

Midden-Oosten
Ruim honderd leden en introducés bezochten de lezing waarin Sinan de complexe situatie in het Midden-Oosten verduidelijkte. Hij ging in op de vaak dieptreurige achtergronden van zijn documentaires en boeken. Al in veertiende-eeuwse geschriften werd de basis gelegd voor de huidige conflicten en terreur. Ook geografische invloeden van eeuwen geleden spelen mee, evenals hedendaagse economische (olie)belangen. Ondanks alles gaat het dagelijkse leven door. Zo ontmoette Sinan de eigenaar van een kebabzaak, die slechts één dag sloot in al die jaren. De eigenaar kreeg klanten van alle stromingen in zijn zaak. "Eten moet je toch", is zijn motto.

In de Sociëteit worden cultuur en ontspanning afgewisseld in het jaarprogramma. Later dit seizoen volgen lezingen van onder anderen schrijfster Griet Op de Beeck (in samenwerking met Biblioplus), maar ook een Zuid-Amerikaanse avond, een cabaretavond, lezing plus excursie in het stuwwalgebied bij Nijmegen en een busreis. Meer info of aanmelden als lid: www.societeitgrave.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties