Grave

Wethouder Ben Peters over de jeugdzorg

‘Individualisering moet in de Jeugdzorg de ruimte krijgen’

Door Freddy Klooté

GRAVE - Wethouder Ben Peters is nieuw in deze functie. In de gemeenteraad heeft hij zich al een aantal jaren warm kunnen lopen, om klaar te zijn voor de functie van wethouder. Ook in dit gesprek blijkt een goede voorbereiding en een gedegen dossierkennis. Geen papieren nodig, maar recht uit het hoofd. En uit het hart.

Wethouder Ben Peters.

Jeugdzorg
“De Jeugdzorg maken we steeds gerichter voor degene die het nodig heeft. Door een landelijk tekort aan middelen, kwam zowat elke gemeente een flink bedrag tekort op de begroting. Het zij zo. Het mag voor ons geen belemmering zijn om onze activiteiten, gericht op verbetering, uit te voeren. Al is dat soms niet helemaal te realiseren en moeten we uit de middelen van de gemeente bijpassen, zodat daar een tekort ontstaat”.

De wethouder is een rustige verteller: “Ik geef een voorbeeld van hulp uit de praktijk. Iemand komt hier met een vraag over een kind. Dat verloopt via de Stichting Jeugd en Gezin in Cuijk. Dat is onze toegangspoort. Zij hebben alle beschikbare middelen in beeld en hebben contact met zorgaanbieders. Daar willen we nog meer op inzetten. Met nog meer betrokken en deskundige mensen. We moeten nog sneller kunnen beoordelen welke zorg het best passend is bij de vraag. We praten nu over kinderen van 0 tot 18 jaar. Formeel, want er zijn overgangsgebieden van 18 tot 21. De hulp stopt niet plotseling als iemand 19 wordt. Vanaf 2015 zijn we al bezig met het zorgen dat niemand tussen wal en schip valt. Dat is hier goed verlopen. Maar, we moeten ons ook afvragen of alle zorg binnen ons systeem ook optimaal passend is. Dat is de slag die we willen maken”.

Regio
Ben vertelt verder: “We werken met regio’s. In die regio Noord-Oost-Brabant, zitten wij op het randje van de cirkel. Veel zorgaanbieders zitten aan de overkant van de Maas. De inkoop geschiedt nu vanuit Den Bosch. Maar als je in Grave woont heb je weinig met Boxtel of Veghel. Daarom zitten we nu in een transformatie. We kijken nu naar de inkoop van buiten onze eigenlijke regio, richting Wijchen en Nijmegen. Naar speciale therapieën. We willen vrijheid om aanbieders te kiezen waar we ervaring mee hebben en die we ook in Grave kunnen inzetten. Binnen de Jeugdzorg kennen we de lichte zorg, zoals bijvoorbeeld de zorgboerderijen, en de zware zorg in Instellingen. Dat moet in het systeem worden ingebed zodat ook de budgetten beheersbaar blijven. We moeten ook de scholen voorzien van iemand die deskundig is op het terrein van de Jeugdzorg”.

Doelen
“In het algemeen kunnen we zeggen dat we de jeugd gezonder willen maken en meer kansen willen geven. In de hele omgeving van het kind moeten we zoeken naar mogelijke oplossingen. Maar ieder kind is anders, dus moeten we op dat gegeven ook iedere vraag afwegen. Welk antwoord past het best bij dit specifieke kind? We willen geen eenheidsworst aanbieden. Iedere omgeving is anders. Individualisering moet de ruimte krijgen, waarbij de preventie heel belangrijk is om zwaardere problematiek te voorkomen. We moeten preventieprogramma’s als instrumenten kunnen aanbieden. Voor een school is dat weer anders dan voor een sportclub”.

Verfrissend nieuws. De uitgangspositie is het individuele kind. Met een enthousiaste wethouder als Ben Peters gaat dat zeker lukken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties