Grave

Dag staat 15 augustus in het teken van 'Verbinding'

Indië-Herdenking Grave op tv en online te volgen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Bij een gesprek met voorzitter Evy Boer-de Wit van de Stichting Indië-Herdenking en Fred Hulsman, haar voorganger, komen we altijd weer terug bij de eerste Herdenking in 2019. Fred Hulsman: “We voelden toen aan dat er misschien wel behoefte was aan een Herdenking, maar toen we op 14 augustus bij elkaar kwamen op het Torenplein, hadden we niet gedacht dat het zo bij de mensen zou aanslaan. De reacties waren overweldigend. We merkten dat we aan een enorme behoefte voldeden. De bezoekers waren blij, emotioneel en praatten toen al over een vervolg.”

Besloten werd om de Stichting Indië-Herdenking Grave op te richten. Dat gebeurde in februari 2020. Evy: “De Stichting heeft tot doel om jaarlijks een Indië-Herdenking te organiseren in de gemeente Grave. Het eerste jaar was het thema: 'Het verhaal mag verteld worden'. Vorig jaar was het: 'De Prijs is te hoog'. Helaas brak toen de coronapandemie uit. Dat maakte dat we op een andere manier moesten herdenken. Peter Linders en zijn 0486tv bracht de oplossing. Hij maakte opnames van het rode dorp, de muziek, de toespraken en de kranslegging. We hoopten dat we dit jaar weer een herdenking als de eerste zouden kunnen houden. Helaas is corona koppig en zijn wij voorzichtig met de gezondheid. Dus ook dit jaar zal de Indië-Herdenking in Grave op virtuele wijze in de Graafse huiskamers worden gebracht. Weer met dank aan Peter Linders en Omroep Land van Cuijk.”
Hulsman: "Voor deze herdenking konden we niet iedereen uitnodigen. Helaas. Het doet ons pijn, maar het kan niet anders. Wel zullen het Graafs college en de Graafse raad aanwezig zijn, omdat dit de laatste herdenking wordt in de zelfstandige gemeente Grave. We verzoeken andere mensen met klem om niet naar de herdenking te komen, maar deze te volgen via Facebook "0486tv” of via Omroep Land van Cuijk (Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1475).”

Eten verbindt
Evy Boer-de Wit: "Het thema van deze herdenking is 'Eten verbindt'. We weten allemaal welke rol het eten speelde en speelt in de Indische gezinnen. Dat kon op elk moment van de dag gebeuren. Als er mensen binnen kwamen aten die gewoon mee. Een teken van verbinding. Er was altijd iets lekkers.” Fred en Evy halen herinneringen op. Over het samen eten klaarmaken. Soms buiten als dat door de geur beter was. Mensen die langskwamen en gewoon meededen. Het was gewoon. Hoorde bij de manier van leven. Helaas zal door covid-19 dit jaar het eten zelf op de herdenking ontbreken.

Speciale bijdrage
Dan het programma, gaat Evy verder. "We komen met het kleine groepje bijeen op het Torenplein in het centrum van Grave. Bij de plaquette. Met Indische muziek op de achtergrond. Om 19 uur is er een welkomstwoord door Charley Woesthoff namens de Stichting Indië-Herdenking. Daarna mag ik een toespraak houden, waarna er muziek is door Abdulla Baadilla. Om 19.15 uur spreekt de Graafse burgemeester Toon van Asseldonk, die een uitnodiging om naar de Nationale Herdenking in Den Haag heeft laten liggen om in Grave aanwezig te kunnen zijn. Om 19.25 uur speelt Harry Reffeltrath de Last Post, gevolgd door twee minuten stilte.
Om 19.30 uur is er een speciale bijdrage. "Hebben we tot nu toe steeds gesproken over de tweede generatie, nu komt een vertegenwoordiger van de derde generatie aan het woord. Om 19.40 uur worden er bloemen gelegd door burgemeester en wethouders en de Stichting, ondersteund door Indische muziek. Om 19.50 uur is er een toespraak door Ellen van Lent, waarna om 20 uur het Wilhelmus klinkt. De herdenking wordt afgesloten door Charley Woesthoff en een klein defilé langs de plaquette. Ook hierbij is Indische muziek te horen.”

Fred: "Tijdens de hele herdenking wordt de anderhalve meter in acht genomen. We gaan er van uit dat het een herdenking zal worden die de moeite waard is.” Het laatste woord is voor Evy: "Op 15 augustus 1945 is voor ons de Tweede Wereldoorlog geëindigd. Die 15e augustus wordt niet gevierd, maar wordt herdacht."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties