Grave

In rep en roer - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Afgelopen dinsdag was het eindelijk zo ver. Nederland was in rep en roer. Allereerst die geweldige blijdschap op de kindergezichtjes. Sneeuw. Glijden. Ballen gooien. Met veel moeite een pop maken. Kortom, flink genieten. De dag gleed voorbij, tussen de vlokken door. Het spitsuur naderde. Je hoefde geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de kindervreugde niet door de huiswaarts kerende automobilisten gedeeld zou worden.

Om zes uur het journaal. Een ernstige nieuwslezer sprak over 2200 kilometer file. Natuurlijk was er een verslaggever ter plaatse. Ergens nabij een snelweg, getuige de vele lichtjes op de achtergrond. Zij deelde ijskoud mee dat het wel meeviel met die file. Mijn ogen werden zo groot als die van de sneeuwpop aan de overkant van de straat. De verslaggever meldde dat er een andere meetmethode was gebruikt. Alle verkeer dat trager dan 50 km/u reed, werd als file meegerekend. Als je van de normale normen uitging was het gewoon file. Eentje die niet eens in de top-5 aller tijden zou meetellen. Vrouwlief Ria en ik keken elkaar verbaasd aan. Zijn we nu ook al in de greep van nepnieuws? Omdat het een beetje vriest en er een paar centimeter sneeuw ligt hoeven we ons toch niet in Rusland te wanen?

Ook de wereld van de vluchtelingen in Nederland is in rep en roer. Het kinderpardon begint, na de toestanden rond Lili en Howick, in een chaos te veranderen. Net zoals het hele asielbeleid al jaren één grote chaos is. Niet één bewindspersoon wil of kan eens gewoon wat duidelijkheid scheppen. Maar hier heb ik al eerder over geschreven. Het zou voor alle vluchtelingen een veiliger gevoel geven als ze wisten waar ze aan toe zijn. Maar ook de leden van de Tweede Kamer weten niet wat ze willen. Een grote meerderheid is vóór verruiming van dit pardon, maar men durft de regering hier niet op te laten ontploffen. Over enkele maanden zijn er weer verkiezingen. Meestal worden de daders van ontploffingen gestraft.

De wereld van het onroerend goed is ook in rep en roer. De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen zo veel dat ze onverkoopbaar worden. En wat dacht je van een lekker fris getapt biertje? De glazen worden kleiner en de prijs gaat omhoog naar zo’n drie euro. Vanuit de tapwereld vraagt men zich verbaasd en boos af waarom de kratjes schuimende lekkernij nog steeds door de supermarkten in de aanbieding kunnen worden gegooid.

Ondertussen zoekt hier buiten een moeder naar een stukje besneeuwd trottoir. Haar kindje achterop de slee laat een aanstekelijke lach horen en is jaloersmakend te jong voor rep en roer.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties