Grave

'I kiss you te pletter'

In Memoriam: Theo Diepenbrock

Door Freddy Klooté

Op 25 mei overleed Theo Diepenbrock in Catharinahof. In het bijzijn van zijn steun en toeverlaat, zijn vrouw Toos, met wie hij 52 jaar getrouwd was, en zijn kinderen. Zoon Frits: “Hij was op. We zijn bedroefd om zijn overlijden, maar ook gelukkig dat zijn lijden niet langer meer moest duren. We zijn vooral trots op hem. Hij heeft een schitterend leven gehad, met succes in de Nederlandse muziekwereld. Velen uit de tweede helft van de vorige eeuw kunnen zijn liedjes nog meezingen”.

Als een in memoriam nogmaals het Arena-interview uit 2014 met Theo.

'I kiss you te pletter'
Na een indrukwekkende zangcarrière in het genre Nederlandstalig, heeft Theo Diepenbrock zijn rust gevonden in het Graafse Catharinahof. 64 jaar lang zwierf hij door Nederland, België en Duitsland van podium naar podium. Haalde de Top 40. Wie zijn grootste succes ‘Oh darling’ niet meer kent, is na de eerste tekstregel weer helemaal bij. Het verhaal van een levenlang muziek.

Eigenlijk zou hij best nog willen optreden: “Mijn accordeon staat altijd pal naast me. Iedere dag speel ik er nog op. Maar ik zie niet goed meer en de teksten zijn ook niet allemaal meer blijven zitten”. Om zijn woorden kracht bij te zetten, grijpt hij zijn instrument en zitten we meteen in de juiste sfeer. Het Nederlands repertoire met een beetje Duitse schlager.

Theo werd in Mook geboren. Het was1932, dus zoals toen gebruikelijk, in een groot gezin, met achttien kinderen. Zijn vader speelde voortreffelijk viool. Ook oudere broers bespeelden een instrument. “Ik probeerde de accordeon. Helemaal zelf heb ik het geleerd. Geen noten maar op het gevoel. Mijn broer hoorde het en nam me mee op les. Dat heb ik anderhalf jaar gedaan”. Na de lagere school was verder leren geen optie. Hij ging werken in een schoenenfabriek en daarna in ‘De Olde Kruyk” in Milsbeek, een fabriek waar keramiek werd beschilderd. “Ondertussen bleef ik accordeon spelen en zong erbij. Toen tijdens de kermis in Groesbeek het orkest niet op kwam dagen, werd ik opgehaald om daar te spelen. Mijn debuut dus. Op het biljart. Na een hele middag en avond spelen werd er met de pet voor me rondgegaan. De opbrengst was 63 gulden. Ik wist niet wat ik zag. In de fabriek verdiende ik negen gulden in de week. Het zette me wel aan het denken”.

Artiest
In 1949 kwam Theo in de band van zijn broers terecht. Overdag in de keramiek, ’s avonds op pad met de band. “Als ik om vier uur ’s morgens was thuisgekomen en er om zes uur weer uit moest, had ik het niet breed. Maar het was gewoon zo. Het overkomt je. Hectisch was het. In 1951 kreeg ik verkering met Toos Elders. Ik moest toen wel een paar belangrijke keuzes maken. In 1956 ben ik met Toos getrouwd en het jaar daarna ben ik beroepsmuzikant geworden. In het begin trad ik meestal in de buurt op. Brabant, Limburg en Gelderland. In 1958 ben ik zelf een band begonnen. ‘De Pipo’s, dat later ‘Theo en de Troubadours werd. In 1963 kwam onze eerste plaat uit, ‘Tango der Liebe’. Ik had het zelf geschreven en het werd geproduceerd door Johnny Hoes. De plaat werd een succes, en mijn muzikale loopbaan kon nu echt beginnen”.

De carrière van Theo Diepenbrock kwam op stoom. Hij zat in programma als ‘De lach en een traan show’, en zong samen met alle sterren van toen. Van de Zangeres zonder Naam tot Corry Konings. In 1970 vormde Theo een duo met Marjan Kampen. Hun eerste plaat was meteen raak: “Hé schat, weet je dat”, was de titel en we kwamen direct op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Ook de algemene Top 40 kwamen we binnen. De volgende plaat ‘Hela, kom met me mee ja’ ging precies dezelfde weg”. De naam van Theo Diepenbrock als zanger en schrijver van het Nederlandse lied was gemaakt. Marjan ging weg en dochter Irma nam haar plaats in. “Het was haasten en nog eens haasten. We hadden soms drie optredens op één avond. Voor Irma werd het wat teveel en toen ben ik alleen verder gegaan.

Tophit
‘Oh darling, when we are together, I kiss you te pletter’ Deze eerste regel van ‘Oh darling’ werd in de zomer van 1978 overal op straat gezongen. Tien weken lang stond het nummer in de Top 40. Hij hield er naast radio- en televisieoptredens ook een reis naar Canada aan over, waar de Nederlandse emigranten hem ovationeel onthaalden. Een volgende hit ‘Aan de playa blanca’ ging ook goed, en werd jaren later de tune voor het programma ‘Het is hier fantastisch’ van Ursul de Geer. “Tussen 1978 en 1991 was het een fantastische maar ook hectische tijd. Laat thuis, uitslapen, ontbijten. ’s Middags was er altijd wel een journalist en/of een fotograaf. Toos zorgde voor de vier kinderen en maakte ook mijn showpakken”.

Tot 2009 was Theo Diepenbrock vooral te vinden bij festivals, grote shows, feesten en partijen. “Het mooiste was een optreden met het Metropole Orkest van Dolf van der Linden. Geweldig, die golf van muziek die je begeleidt. Ook de CD die ik zelf heb gemaakt voor onze bevrijders, ‘Homage to all Veterans’ was voor mij een hoogtepunt. Drie jaar geleden was mijn laatste optreden in Goor, waar het publiek mij als hoofdact wilde horen”.

Catharinahof
De laatste jaren woonde Theo, samen met Toos in een appartement in Catharinahof. Zijn accordeon was steeds minder te horen. Alzheimer kreeg hem steeds steviger in zijn greep. Op 25 mei zweeg zijn accordeon voorgoed. Zijn liedjes zullen bij de fans blijven voortleven. Rust zacht, Theo.

|Doorsturen

Marcel

2018-06-04 17:19:50

Dag mama Piepenbrock en familie, ik heb hele goede herinneringen aan Theo. Toe ik bij jullie kwam ging er een wereld voor me open. De manier waarop jullie met elkaar omgingen. De liefde die ik kon voelen. Het heeft me voor altijd geraakt!

XXX

Marcel

Jac. Piepenbrock

2018-06-06 15:44:16

Beste Freddy Klooté, Nog altijd een mooi artikel. Een kleine correctie. De familienaam van Toos is ELDERS.

En  Marcel... Wij hoefden alleen maar de vrienschap en creativiteit die jijzelf meebracht terug te geven in de vorm van gezelligheid en aandacht. Ik heb het je nooit zo verteld, maar het voelde voor mij ook zo bij jou thuis. Een andere wereld waar ik mij meer dan welkom voelde. 

Dank je,

Jac.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties