Grave

In de naam van de Vader - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

We spreken wel eens spottend over de Biblebelt. Over mensen die “wat” steviger van geloof zijn dan de rest van goddeloos Nederland. Van Goeree-Overflakkee tot Urk. Met veel bevindelijk gereformeerden. Mensen met in hun schoeisel overwegend zeer donker kousenwerk. Voor wie de zondag heilig is. De kerk een tweede huis. De dominee een Christelijke ayatollah. Ach, we hebben er eigenlijk weinig last van. Het zetten van een spuit laten ze aan God over. Net als hun gedachten. Wie te ver op hun pad komt wordt omver gereden.

Maar in de realiteit van het leven van onze kinderen op hun scholen doen zich vreemde zaken voor. Afkomstig uit die bevindelijke hoek. NRC meldde afgelopen week dat de leermethoden die op scholen worden gebruikt sterk onder invloed staan van die gelovigen. Daar waar men in ons landje het idee had dat alleen op Christelijke scholen een afwijkend beeld van sommige wetenschappelijk bewezen theorieën aan bod komt, heeft het mis. Onder druk van die schoolbesturen zwichten veel uitgevers al zo’n tien jaar voor de financiële zweep. Wie zich niet houdt aan die Christelijke normen, verliest klanten. En geld.

Ik noem enkele voorbeelden. Uitgevers, dus ook hun schrijvers en illustratoren moeten heel voorzichtig zijn als het gaat over de evolutieleer, over astrologie. Ook met echtscheiding moet prudent worden omgegaan. Vrouwenemancipatie ligt gevoelig. Kom maar eens aanzetten met een bevindelijke vrouwelijke dominee. Maar het gaat veel verder: spoken, draken, Harry Potter, kabouters en niet-levende wezens met menselijke eigenschappen, zoals een boom die kan praten. NRC gaat nog even verder, maar ik vind deze opsomming al ver genoeg gaan. Toch kan ik het niet laten om ook zaken als carnaval, kermis, make-up, korte rokjes en tatoeages te noemen in “het foute rijtje”. Met die korte rokjes hebben ook andere godsdiensten geworsteld. De oudere lezer zal dat herkennen. Maar in die tijd was een lange broek ook geen alternatief. Tja, die vrouwenbenen. Terwijl uit Bijbelverhalen toch duidelijk blijkt dat zelfs aartsvaders groot fan daarvan waren. Ook de spellingscontroleur van Word is onder invloed van de Christelijke gedachte, want die laat me “bijbelverhalen” met een hoofdletter schrijven.

Er zijn in Nederland zo’n 20 educatieve uitgeverijen. Met een totale omzet van 100 miljoen euro. Voor dat peulenschilletje leveren veel uitgeverijen hun onafhankelijkheid in. Ik heb bijna 40 jaar diverse methodes gehanteerd. Bekende, die ook in het artikel van NRC voorkomen. “Ik wist niet dat het zo erg was”, meldt een adviseur voor scholen en ontwikkelaars over de toestand van de leermiddelen. Godnondeju, denk ik, en ik heb nog wel 40 jaar aan tere kinderzieltjes de verhalen van kabouter Janneman verteld. Dat komt niet meer goed.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties