Grave

Graafse Britt Kwisthout schrijft KanjerKind

'Ik werk altijd vanuit mijn hart'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Britt Kwisthout is geboren in Bergen op Zoom: “Toen ik in groep 6 zat ben ik verhuisd naar Grave. Na De Sprankel ben ik naar de mavo van het Merletcollege gegaan. Vervolgens heb ik de opleiding verpleegkunde gedaan op het ROC De Maasvallei in Boxmeer. Daar ben ik nog tot ambassadeur van mijn opleiding gekozen. Haha, ik ging zelfs met stembriefjes op het station in Boxmeer staan om stemmen te verzamelen. Ik had zelf al bedankbriefjes gemaakt”. Juist, zo’n type is Britt. Een enorme doorzetter. Inmiddels is ze met veel enthousiasme aan het werk bij KinderZorg Bijzonder in Zeeland. Daar werkt ze fulltime. Ook is ze actief als zzp'er in de zorg. Onlangs is haar eerste boek verschenen: “Tijdens het werk merkte ik dat er behoefte is om gezonde kinderen uitleg te geven over kinderen die een bepaalde diagnose krijgen”. Dat leidde tot het prachtig geschreven en vormgegeven boek KanjerKind. Een voorlees- en prentenboek voor kinderen van vier tot ongeveer zeven jaar.

“Grappig”, vertelt de spontane Britt verder. “Van jongs af aan weet ik al dat ik dit wil. Ik voelde me altijd aangetrokken tot kinderen met een beperking. Als ik een kind met een beperking zag, liep ik op de ouder(s) af en begon van alles te vragen. Als wijsneus van vijftien wilde ik van alles weten. Ik ben altijd al een verzorgend type geweest. Ook voor mijn jongere zus bijvoorbeeld. De keuze voor de zorg viel al in de eerste klas van het Merlet. In de derde kregen we een oriëntatieperiode en toen was het helemaal zeker. Wat me zo aantrok was het feit dat je met alle leeftijden, doelgroepen en diagnoses te maken krijgt”. Britt spreekt steeds over diagnoses: “Ja, ik vind ziektes zo negatief. Diagnose klinkt wat luchtiger, positiever”.

(Kinder)thuiszorg
Ik heb stage gelopen in een ziekenhuis. Maar dat vond ik verschrikkelijk. Ik bouw het liefst een band op met een kind en het gezin. In de kinderthuiszorg is het streven dat je bij een vaste groep kinderen minimaal één keer wekelijks komt. Ik ben daar te gast en ondersteun het gezin. Ik maak dan eigenlijk deel uit van het gezin. En dat vind ik het mooie ervan: dat een kind zich zo prettig mogelijk voelt in de eigen omgeving”. Het lijkt me af en toe best emotioneel werk. “Dat klopt”, antwoordt Britt, je komt als professional in een gezin. Als een kind een ernstige diagnose heeft moet je daar mee om zien te gaan. Ik werk altijd vanuit mijn hart. Ik ben een gevoelsmens. En ik kijk naar wat een kind wél kan. Mijn emoties blijven, maar mijn professionele kant zit er waakzaam naast. Ik behandel mijn gezin zoals ik zelf ook behandeld zou willen worden. Natuurlijk is ieder gezin anders. Gelukkig maar. Daar speel ik op in. Ik wil mijn kennis delen met mijn gezin. Vooral ook luisteren naar de mensen is zo belangrijk”. Op de achterflap van haar eerste boek schrijft Britt: “Dat wat jou anders maakt, maakt jou bijzonder”.

KanjerKind
“Wat doe je in een wereld waarin kinderziektes steeds vaker voorkomen? Dit is een steeds grotere vraag aan het worden voor velen van ons. Hoe vertel je aan jouw kind dat zijn of haar vriendje of vriendinnetje ziek is? En wat doet die ziekte eigenlijk met het kind? In KanjerKind worden zeven veel voorkomende diagnoses behandeld en op een rustige, voor kinderen goed te begrijpen, manier uitgelegd. Met het uitbrengen van dit boekje probeer ik een wereld te creëren waarin de ziekte van een kind niet langer vreemd is. Juist die ene wereld is mijn doel”. Zo luidt de tekst op de achterkant van het eerste maar beslist niet laatste boek van Britt Kwisthout. Met prachtige grote illustraties van Lonneke Limpens. Britt: “Ik vind het belangrijk dat kinderen elkaar leren respecteren. Door kinderen te vertellen waarom iets is zoals het is en waarom ieder kind anders is. Als kinderen weten wat er met andere kinderen aan de hand is, ontstaat al snel begrip. Een kind met diabetes dat zichzelf moet injecteren is dan niet meer raar of heel bijzonder. Door middel van dit boek wil ik taboes doorbreken”. Britt vindt het een boek voor klasgenootjes, leerkrachten, vriendjes en vriendinnetjes, ouders op het schoolplein. : “Een boek vol handvatten”.

Het boek KanjerKind is te koop via www.youniquezorg.nl. Op die site vind je het onder 'Boeken voor kanjers'.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties