Grave

Eric van Schie (48) al vier jaar Q-koortspatiënt

'Ik weet me geen raad meer'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Dan ben je vanuit Haarlem naar de gezonde lucht van Brabant verhuisd. Naar het mooie Grave. Heb je een leuke baan, een lieve vrouw en twee kinderen. Je leeft en geniet. De toekomst is zonovergoten. Op de motor naar je werk in Veghel. Genieten van die kleine binnenweggetjes, de schitterende natuur met vier keer per jaar een wisselend decor. Lachen, vrienden, uitgaan. Tot je je plotseling moe voelt. Erg moe. Te moe om ook maar iets te doen. Uitgeput. Aan de horizon verschijnen donkere wolken, die weinig goeds voorspellen. Het is september 2013.

Eric en Sandra van Schie.

Eric van Schie: “Huisarts en Arboarts hielden het beiden op een burn-out. Ik had het zwaar te pakken, vonden ze. Het kon wel drie maanden duren. In december klapte ik helemaal in. Kon niet eens meer een stukje wandelen. Mijn lichaam was zo zwaar. Toch gaan we het proberen, was de boodschap van de medische hulp. Ik wilde niets liever. Na een half jaar kon ik weer naar mijn werk. Ik was blij. Maar oh, wat was ik na het werk weer moe. Thuisgekomen was het meteen naar bed. De balans was weg. Maar ik heb me volledig opzij gezet. Na drie maanden weer naar mijn werk. Werk dat ik leuk vond. Leuke collega’s. Een baas die me steunde. Het was inmiddels oktober 2015. Op mijn werk kreeg ik een black-out. Ik werd weggedragen en naar huis gebracht. Huilend zat ik op de bank. Doodmoe. Voor het eerst besefte ik dat dit niet meer zo verder kon. Mijn hele wereld stortte in. Mijn vrouw Sandra hield me op de been.

Intussen had ik me in maart 2014 laten testen op Q-koorts. Op aandringen van de Arboarts. Ik was tijdens mijn motorriten langs de binnenwegen nogal wat boerderijen met geiten gepasseerd. Uit de test bleek dat ik wel degelijk Q-koorts had doorgemaakt. Maar het was volgens de huisarts niet de chronische variant. Wij naar huis. Dus toch een burn-out? Een psycholoog erbij gehaald. Die hielp me door een wandelschema op te zetten. Maar verder dan de nabije supermarkt kwam ik toch niet”.

Q-support
“In oktober 2014 zag ik in de Arena een advertentie van Q-support. Een landelijke instelling voor advies, begeleiding en onderzoek voor Q-koortspatiënten. Ik las een artikel over Q-koorts en de symptomen. Sandra zei: “Eric, dat ben jij”. Het contact tussen Eric van Schie en de stichting Q-support was snel gelegd. Een week later schoof iemand bij Q-support aan, aan tafel bij de familie van Schie in Grave. Eric: “En toen vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Nu wisten we waarom alles zo gegaan was. De prognose was dat het herstel 4 à 6 jaar zou duren. Daar waren er al twee van voorbij. Ik ging naar het kenniscentrum in het Radboud UMC. Naar bijeenkomsten van Q-support. Het lotgenotencontact werkt enorm goed. Ik ging naar bewegingstherapie en ontmoette ook daar lotgenoten. Dat alles leidde tot een wat meer leefbaar leven. Dus het UWV kwam met het voorstel om weer te proberen te gaan werken. Het gevolg heb ik eerder verteld. Na drie maanden klapte ik in elkaar en was het ook definitief klaar met werken. De hulp van Q-support hield me op de been. Ik kon er met al mijn vragen terecht. Ik kreeg hulp en ondersteuning. Samen met Sandra heb ik een cursus gedaan. “Hoe ga je hier mee om?” Want inmiddels was ook Sandra moe. Haar ondersteuning was voor mij geweldig, maar bepaalde ook haar leven. Net zoals het de levens van onze kinderen bepaalde. Papa ligt in bed. Dat was de meest gehoorde verklaring voor waar ik was”.

Verandering
Nederland zou Nederland niet zijn als er na verloop van tijd niet iets zou veranderen. Zo zal ook de belangrijke plaats die Q-support in de levens van de vele patiënten inneemt drastisch veranderen. Zoals andere vormen van zorg, gaat ook de zorg voor Q-koortspatiënten naar de gemeenten. De opgedane ervaring van de mensen van Q-support zal daardoor gaan verdwijnen. Eric: “Ondanks het advies van de Nationale ombudsman, die in zijn rapport “Q-koorts, een kwestie van erkenning” verslag doet van zijn onderzoek naar de lessen die de overheid heeft geleerd van de Q-koorts. Alleen al het woord “erkenning” zegt hoe de overheid en de medische wereld is omgegaan met de Q-koorts. Er zijn 74 doden gevallen. Daarbij zijn de mensen die door Q-koorts allerlei aandoeningen kregen en bijvoorbeeld aan hartfalen overleden niet opgeteld. Het aantal mensen dat aan de gevolgen van Q-koorts is overleden is vele malen groter. Dat geldt ook voor de mensen die bij Q-support bekend zijn. In het plaatsje Zeeland staan 20 patiënten bij Q-support geregistreerd. Bij de huisartsen zijn dat er 300”. In Grave zijn 8 mensen geregistreerd. Het werkelijke aantal is niet bekend.

Brabant Advies heeft een brief aan Gedeputeerde en Provinciale Staten aangeboden met de boodschap dat bij het wegvallen van Q-support er een hoop kennis en ervaring over en met Q-koorts verloren zal gaan. De gemeenten Helmond en Purmerend zijn al bezig met de toekomst van Q-koortspatiënten. Wat gaat er gebeuren met conferenties en cursussen? Of gewoon met bijeenkomsten van lotgenoten?

Na anderhalf uur praten is Eric wel aan een slotwoord toe: “Ik ga nu meteen naar bed”.

|Doorsturen

Eric van Schie

2017-11-30 13:23:32

Voor mensen die dit verhaal herkennen, of onderdelen ervan,, en meer informatie willen over q-koorts. Mail naar info@q-support.nu, of qkringheesch@gmail.com

Hermie van Druten

2017-12-05 11:06:07

Hoi Eric
Niet leuk te lezen dat jij ook aan die vreselijke ziekte lijdt.

Ik ken je als een hele aardige en actieve vent, en kan me moeilijk voorstellen hoe het moet zijn voor jou en je gezin. 
Ik wens jou en Sandra heel veel sterkte toe, en hoop dat het spoedig wat beter zal gaan.

Gr. Hermie en Orestes

anton coolen

2017-12-05 15:51:51

Beste Eric,

Ik heb je al enkele malen mogen ontmoeten in de sportzaal bij Leo Vlaskamp.

Je achtergrond was mij totaal niet bekend. Knap hoe je je er doorheen slaat met je gezin. Mij was alleen opgevallen een postieve uitstraling en een opgewekt mens met een fijne babbel. Veel extra respect nu ik je achtergrond heb gelezen.

Je helpt zeker je medemens met je postieve inslag. Een fijn leven toegewenst.

Probeer gezond te worden.

Anton Coolen 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties