Grave

Loek Adriaans schrijft boek over zijn werkzaam leven

'Ik kan niet alles vertellen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Verhalen van een Graafs ondernemer” is de ondertitel van het eerste boek van Gravenaar Loek Adriaans. Een bekende Gravenaar mag je gerust zeggen. Nadrukkelijk aanwezig in vele verenigingen. Aan de wieg gestaan van onder meer het succesvolle Smartlappenfestival. Sinds 2000 een klapper in de Graafse evenementenkalender. “Het grootste festival op dit gebied in de Benelux”, meldde hij ooit in de Arena. Hij was Prins Carnaval, lid van het Cloveniersgilde, het muziek- en zangensemble “Kneut” dat optredens verzorgt in verzorgings- en verpleegtehuizen. Dirigent van het koor “Bekaf”. Driemaal Schutterskoning van het Gilde. En ga zo maar door. Je kunt je afvragen waar hij, naast zijn dagelijks werk, de tijd vandaan haalde voor alle bijzondere activiteiten ten behoeve van “leven in de Graafse brouwerij”.

Over dat dagelijks werk heeft Loek Adriaans, samen met Frans Pennings zijn belevenissen opgeschreven. Laatstgenoemde is lid van de Levensverhalengroep Land van Cuijk. Een collectief van schrijvers die, zoals de naam al aangeeft, het levensverhaal dat mensen vertellen in boekvorm gieten en uitgeven. Loek Adriaans, inmiddels met pensioen, maar nog lang niet uitverteld, heeft een deel van zijn verhalen als Graafs ondernemer aan Frans toevertrouwd, met als resultaat een keurig uitziend boek van maar liefst 244 bladzijden. “Goh, wat weinig”, zullen de Loek Adriaanskenners zeggen. Als hij begint met het vertellen van moppen kun je zeker twee van dat kaliber boeken vullen”.

Ondernemer Loek Adriaans
Loek Adriaans is in 1944 geboren in Neerloon. “Al op jonge leeftijd kwam ik in het bedrijf van mijn vader Cor te werken. Dat bedrijf bestond uit maar liefst vier onderdelen. Een taxibedrijf, tankstation, ambulancedienst en een begrafenisonderneming. In alle vier onderdelen ben ik werkzaam geweest. Op een bepaald moment werd het bedrijf opgesplitst en nam ik de begrafenisonderneming over. De onderneming werd verzelfstandigd en er kwam ook een drukkerij bij. Zo kwam alles wat met een uitvaart had te maken dicht bij elkaar. Jarenlang heb ik vele Graafse burgers naar hun laatste rustplaats mogen begeleiden. Daar heb ik vele herinneringen aan. Herinneringen die tijdens gesprekken met mensen steeds meer loskomen. Die verhalen werden verteld bij allerlei gelegenheden. Vaak werd me gezegd dat ik die gebeurtenissen, die soms heel speciaal waren, in een boek moest opschrijven. Omdat het een leuke anekdote was, of een verschrikkelijke gebeurtenis. Er werd me ook vaak gevraagd of ik daar allemaal wel tegen kon. Heel vaak heb ik geantwoord dat ik geen zin had om alles op te (laten) schrijven. Vooral omdat niet alles verteld kan worden. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en heb ik een oud-Gravenaar, Frans Pennings, als schrijver gevonden. Ook hij was het ermee eens dat deze verhalen niet verloren mochten gaan”.

Loek: “Ik heb inderdaad niet alles kunnen vertellen, omdat dingen soms niet geschikt zijn om op te schrijven. Het is geen aaneengesloten verhaal geworden, maar losse onderdelen die zoveel mogelijk bij elkaar zijn gebracht. Ik kreeg, naarmate het boek vorderde steeds nieuwe herinneringen, die ik meende te moeten vertellen. Ik heb heel wat uurtjes samen met Frans Pennings samengezeten. Ik aan het vertellen, hij maar schrijven. Voor mezelf had ik al besloten om in diverse situaties die worden omschreven geen naam of voornaam te noemen, of ze helemaal weg te laten”.

Omdat ook zijn oud-medewerkers in zijn boek voorkomen: “Ik vind het noodzakelijk mijn respect en waardering uit te spreken naar mijn oud-medewerkers. Maar ook voor de mensen waar ik vanuit de medische of politionele kant mee te maken heb gehad. In het bijzonder de mensen van de technische recherche die voor hele lastige en soms smerige klussen werden ingezet”.

Loek Adriaans: “Zaterdag 30 november om 16 uur wordt het boek ten doop gehouden in de Gildekamer van De Hampoort. waarbij eenieder welkom is en het boek ook te koop zal worden aangeboden. Daarna zal het boek te koop liggen bij de Primera in Grave. U kunt het ook rechtstreeks bij mij bestellen via telefoon 0486-421645”.

|Doorsturen

Robert Barten

2019-12-11 21:23:01

Hoi Loek, graag even contact ivm een passage in je boek die gaat over mijn vader. Bel mij svp op 0630264926 en Mvg Robert mede namens ons ma

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties