Grave

Dichterbij en ABCDate stimuleren ontmoetingen van mensen met een verstandelijke beperking

'Ik heb je net... ontmoet en... dat voelt goed'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

CUIJK - Negentig cliënten van Dichterbij doen mee met een proef aan ABCDate. Via deze ontmoetingssite proberen ze een vriendschap, liefde of relatie op te bouwen. Donderdag 18 oktober was het succesvolle startfeest met de deelnemers. "Sommigen zijn met vier of vijf telefoonnummers naar huis gegaan."

Een liefde, vriendschap of maatje om samen leuke dingen mee te doen: het is een wens van veel mensen met een verstandelijke beperking, weet Dichterbij. Reden voor de zorgorganisatie om onderzoek te doen naar initiatieven als datingsites. ABCDate bleek het beste aan te sluiten bij de behoeften van de cliënten van Dichterbij. “ABCDate werkt met filmpjes en makkelijke taal”, zegt Suzanne van Duynhoven van Dichterbij. “Bovendien is het veilig. Deelnemers kunnen zich alleen aanmelden via hun begeleider, ze kunnen geen telefoonnummers uitwisselen en willen mensen elkaar ontmoeten, dan loopt die afspraak via de begeleiders. Daarnaast organiseert ABCDate ook bijeenkomsten waar deelnemers elkaar ontmoeten.”

Kennismaken
Een van die bijeenkomsten is het startfeest. Dat vond op 18 oktober in Cuijk plaats. De deelnemers aan de proef konden zich laten opmaken en hun haar laten doen voor een profielfoto op ABCDate, samen met begeleiders hun profiel invullen op de site, maar vooral met elkaar kennismaken. “Om het makkelijk en laagdrempelig te maken, kreeg iedereen een badge met zijn naam en pictogrammen erop", licht Suzanne toe. “Die maakten direct duidelijk waarnaar je op zoek was: een vriendschap of een relatie, met een man en/of een vrouw.”

Spannend
Veel mensen met een verstandelijke beperking vinden het lastig om contact met anderen te maken, zelfs als ze weten dat ook de andere aanwezigen op zoek zijn naar contact. Daarom speelden de deelnemers diverse spellen. Suzanne: “Aan de hand van thema’s als uitgaan, koken, vakantie, huisdieren en sport stelden ze elkaar vragen. Zat er geen klik voor je bij, dan ging je gewoon naar een andere tafel.” Cliënten die het erg spannend vonden, kregen hulp van hun begeleider. “Bijna iedereen had een begeleider of verwant meegenomen. Zeker in het begin was dat fijn. Later op de avond ging het leggen van contacten de deelnemers makkelijker af.”

Vervolgafspraakjes
De avond bleek een schot in de roos. Er werd veel gepraat en gelachen. “Ik heb een aantal leuke matches zien ontstaan”, zegt Suzanne. “Er zijn ook al vervolgafspraakjes gemaakt. Sommigen zijn met vier of vijf telefoonnummers naar huis gegaan.” De reacties na afloop waren dan ook zeer positief. De avond inspireerde Richard, huisdichter van Dichterbij, om een aantal nieuwe gedichten te schrijven. Het gedicht dat de avond het mooiste verwoorde: 'Ik heb je net … ontmoet en … dat voelt goed'.

Voorzien in een behoefte
De deelnemers aan de proef kunnen nu via de site van ABCDate contacten leggen met elkaar en met cliënten van andere zorgorganisaties die aangesloten zijn bij ABCDate. Ze kunnen ook naar bijeenkomsten van die organisaties. Ook Dichterbij organiseert nieuwe bijeenkomsten. “Hoe meer organisaties meedoen met ABCDate, des te groter is de kans dat cliënten een vriendschap of relatie vinden”, besluit Suzanne. “ABCDate voorziet echt in een behoefte. Het zou mooi zijn als er veel mooie relaties, liefdes en vriendschappen opbloeien.” Of dat zo is, wordt de komende maanden duidelijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties